Gıybeti Küçümsemek

Gıybeti Küçümsemek

Gıybet,bir kimsenin arkasından hoşlanmayacağı bir şeyle veya bir sözle anmaktır. yani bir insan bilerek ve bilmeyerek yaptığı bir işten dolayı veya aklı, bedeni , cismani bir takim kurumlarının gıyabında eleştirilmesi, konuşma mevzusu yapılması gıybettir. Eğer kişi yapamadığı bir şeyle anılması da iftiradır. ki bunun günahı, vebali gıybetten daha şiddetlidir. Rabbimiz Hucurat süresi 12. ayette ‘ve bazınız bazınızın gıybetini yapmasın’ beyan buyurarak gıybeti haram kılmış, gıybet etmeyi ölmüş kardeşinin etinin yemesine benzeterek ne kadar çirkin ve tiksindirici bir davranış olduğuna dikkat çekmiş, Rasulullah (sav) de bir hadisi şeriflerinde ashab-ı kirama soruyor ‘Bilir misiniz gıybet nedir? Onlar ’Allah ve Rasul’ü daha iyi bilir’ diyorlar. Efendimiz(SAV):’Kardeşini hoşlanmayacağı bir şeyle anmandır’ buyurdular. Birisi ‘Ya söylediğim şey kardeşim de varsa?’ diye sorunca Efendimiz ‘Eğer söylediğin onda varsa gıybet etmiş olursun ve eğer onda yoksa o vakit iftira etmiş olursun’ buyurdular.

Evet görüyoruz ki gıybet aslında bizlerin günlük yaşantımızda her an hemhal olduğumuz ve konuşurken dilimizden düşürmediğimiz bir günahtır, en adi haramlardan bir haramdır. Yukarıdaki ayet-i kerime ve Efendimiz’in gıybetin tanımını yaptığı hadis-i şerif bunu açık bir şekilde ortaya koymuştur.

Müslüman günahlara karşı her zaman teyakkuz halinde olan kimsedir. Günaha girmeyi, harama düşmeyi ateşe girmek, ona dokunmak ve onda yanmak olduğunun farkında olur. Yine Müslüman zinaya karşı, içkiye karşı, namaz kılmamaya, oruç tutmamaya karşı nasıl dikkatli ve rakik ise gıybete karşıda aynı hassasiyeti göstermeli ve ondan ateşten kaçar gibi kaçmalıdır. Gıybeti günah olarak bilip ondan sakınmamakta ayrı bir vakıadır. Bu aslında onu hafife almak ve küçümsemektir. İslam alimleri günahı küçük diye hafife almayı ve günahta ısrar etmeyi büyük günah kabul etmişler, çünkü günah, Allah’a isyan kabul edildiği için küçüğü büyüğü çok fark etmiyor. Günahı küçümsemek Günahı hafife almak, zamanla onu haram olmadığını savunur ve küfre sürükler.
Gıybet kardeşliğimizin önündeki en büyük engellerden birisidir ve belki de birincidir. Ateşin her şeyi yakıp tükettiği gibi; gıybette uhuvvetimizi yakıp tüketir ve aramıza ihtilaf düşürür. Kardeşliğimizi tüketmemek için gelin aramızda gıybeti tüketelim ve bitirelim. Onun aramızı açmasına fırsat vermeyelim. Onun çok büyük bir günah olduğunun farkına varıp küçümsemekten sakınalım.

Rabbimiz bizleri günahlara karşı özellikle gıybet hastalığına karşı teyakkuz halinde olabilmeyi cümlemize nasib eyleye!

Saffet ilker( saffet.ilker@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.