36,6753$% 0.09
40,0531€% 0.19
47,6169£% 0.05
3.515,47%-0,04
2.984,18%-0,12
10.840,59%1,05
**İZMİR / GAZİEMİR NERESİDİR?**
XIV. yüzyılın başlarında Seydiköy Aydınoğulları Beyliği zamanında “Gazi Umur Bey” tarafından, “Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi”nin vakıfları arasında yer almış olup, XV. Ve XVI. Yüzyıllarda demografik ve ekonomik açıdan büyük bir köy konumuna yükselmiştir. Civardaki diğer yerleşmelere göre sahip olduğu bu büyüklük onu, XIX. Yüzyılın ikinci yarısından sonra nahiye merkezi konumuna getirmiştir. İşgal yıllarında tamamıyle tahrip edilmiş olmasından dolayı bir ara merkezin Cumaovası’na taşınmasına rağmen ismi değişmemiş, mübadil göçmenlerin iskanıyla yeniden imar ve inşa edilerek, idari merkez olma özelliğini devam ettirmiştir. XIX. Asrın sonlarında Aydın tren yolu ve Gaziemir adıyla anılan bir istasyonun inşa edilmiş olması, özellikle yerleşme bakımından etkileyici bir faktör olmuştur.
1926 yılında belediye olan Gaziemir özellikle XX. Yüzyılın ikinci yarısında, Cumhuriyet Döneminin hakim kıldığı modern şehircilik anlayışı doğrultusunda yaşanan hızlı gelişmelerle birlikte, İzmir’in önemli metropolleri arasına girmiştir.
1970’lerden itibaren yoğunluk kazanan sanayi ve ticaret merkezi haline gelmesi bunda önemli rol oynamıştır.Yakın zamanda devreye konulan otoyol ağı ve hava limanının da etkisiyle, ilçe hudutları dahilinde kurulmuş Ege Serbest Bölgesi ise bu gelişmeyi olgunlaştırmıştır.
Gaziemir, tarihi Seydiköy’ün üzerinde gelişmiştir. XIV. Yüzyılın ilk yarısına kadar uzanan dönemde ve halen halk arasında gayr-ı resmi kullanımı devam eden “Seydiköy” yanında bugün resmen kullanımda olan “Gaziemir” isminin kaynağı Aydınoğulları Beyliğinin en renkli simasını oluşturan “Gazi Umur Bey” tarafından, “Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi” ne verilmiş olmasıdır.
Günümüzde Seydiköy’ün yerini almış olan Gaziemir adı; burayı “Seyyid Mükerremüddin Zaviyesi”ne vakfetmiş olan ve babası Mehmet Bey’in eski Türk devlet geleneği ve idare anlayışı doğrultusunda kendisine verdiği İzmir’de ikamet ederek, hayatını savaşlarla geçirmiş olan Aydınoğlu Gazi Umur Bey’e izafeten verilmiş olan bir isimdir. Gaziemir ismi “Gazi Umur”un zaman içerisinde uğramış olduğu değişim sonucunda yaygınlaşan bir isim olduğudur.
Gaziemir 1992 yılında ilçe olmuştur. Köy idaresi yoktur. Gaziemir isimli Belediyeye sahiptir. Merkez (12), Sarnıç (4) olmak üzere toplam (16) mahalleden oluşmaktadır.
İlçede yapılmakta olan tarım ve hayvancılık yerini ticaret ve sanayiye bırakmıştır. İlçe merkezinde çeşitli iş kollarında faaliyet gösteren 200′ e yakın tesis bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak tekstil ve mobilya sektörüdür.
Ege Serbest Bölgesi İlçede 1990 yılında açılmıştır. Adnan Menderes Hava alanına (4) km, İzmir limanına (12) km. mesafededir.
Türkiye’nin ilk üretim serbest bölgesidir. Elektrik ve elektronik, otomotiv, makine, tekstil ve konfeksiyon, enformasyon teknolojisi, optik aletler, kimya, mobilya, tıbbi cihazlar, gıda işleme ve paketleme ve diğer hafif sanayi kolları yer almaktadır.
İlçeye yeni atanan Gaziemir Kaymakamı Sayın Yaşar DÖNMEZ’e yeni görevinin hayırlı olmasını niyaz eder ve yeni görev yerinde başarılar dileriz.
**GAZİEMİR İLÇE MÜFTÜSÜNÜ TANIYALIM ?**

**Mustafa TEMEL / Gaziemir İlçe Müftüsü **
1956 yılında Bayburt’ta doğdu.İlkokulu Bayburt -Yeşilyurt mahallesinde bitirdi. Hafızlığını Bayburt’ta tamamladı. Aynı yerde İmam Hatip Lisesinin orta bölümünü bitirdi.Liseyi Balıkesir Muharrem Hasbi Koray Lisesinde okudu. İmam Hatip fark derslerini vererek aynı zamanda İmam Hatip Lisesi mezunu oldu.2 Nisan 1980 tarihinde Balıkesir Selimiye Kuran Kursu Öğreticiliğine atandı.1983 yılında Balıkesir bölge yatılı Kuran Kursu’na tayin oldu.Türkiye birincisi hafızlar yetiştirdi.Şu anda Ankara-Kocatepe Camii İmam Hatibi Adem KEMANECİ bunlardan sadece biridir.1983 yılında İzmir İlahiyat Fakültesini bitirdi ve İzmir İl Müftülüğü Merkez Vaizi olarak atandı.Üniversite yıllarında Bornova Küba Camii İmam Hatipliği yaptı.1994 yılında İsveç’in Malmö Şehrine Din Görevlisi olarak tayin edildi.1998 yılında yurt içi görevine döndü ve Elazığ-Arıcak İlçe Müftülüğü görevine başladı.Eylül 2000 yılında İzmir-Dikili İlçe Müftülüğü görevine tayin oldu.Mayıs 2004 yılında İzmir-Menderes İlçe Müftülüğü görevine tayin oldu.15 Ağustos 2005 tarihinde T.C Münih Din Hizmetleri ataşeliği görevini getirildi.15 Ağustos 2009 tarihinde Gaziemir İlçe Müftülüğüne atandı ve halen bu görevine devam etmektedir.Her gittiği yerde yeni ve modern tesisleri Diyanet’e kazandırması ile tanınan Hocamız Gaziemir’de de Yeni Camii ve Külliyesi inşaatında gösterdiği üstün gayret ile İl Müftülüğü’nü hak ettiğini ispatlamış oldu.Hocamız, Arapça ve İngilizce bilmekte olup 3 çocuk babasıdır.
Mustafa TEMEL Hocamıza başarılar dileriz.
Yakup İZMİRLİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.