Fitch Ratings ekonomide kötü haberi verdi

Fitch Ratings ekonomide kötü haberi verdi
BD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından, ulusal olarak tanınan istatistiksel derecelendirme kuruluşları arasında yer alan Fitch Ratings, Avrupa ekonomisiyle ilgili kötü haberi resmen duyurdu. Kuruluş, korona virüs (Kovid-19) salgını ile ilişkili borçlarda artışın Avrupa Birliği’nin (AB) mali kurallarında reformun zorluğunu artırdığını bildirdi. Kuruluş, İtalya’nın ekonomisinin toparlanmasının ise en az 10 yılı bulacağını açıkladı.

Korona virüs salgını ekonomik anlamda ülkelerde büyük krizler yaratmaya devam ediyor. Salgın nedeniyle üretim ve büyüme faaliyetleri sekteye uğrarken, borç oranları da arttı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünya genelinde salgın kaynaklı ekonomik sorunlar baş gösterirken, bu sorunların ne kadar sürede telafi edileceği ise merak konusu oldu.

habere göre Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını ile ilişkili borçlarda artışın Avrupa Birliği’nin (AB) mali kurallarında reformun zorluğunu artırdığını bildirdi.

Fitch’ten yapılan açıklamada, Avro Bölgesi ülkelerinde borç stoku oranının gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 60’ı aşmaması kuralına uyumun düzensiz olduğu belirtildi.

“KARMAŞIK VE ŞEFFAFLIKTAN UZAK” 

Açıklamada, “Geçtiğimiz yirmi yıl, AB’nin İstikrar ve Büyüme Paktı’nın (SGP) mevcut kurallarının çok karmaşık ve şeffaflıktan yoksun olduğunu, bazı durumlarda ise uyumluluğu sağlayamayacağını göstermiştir. Bunun yanında SGP ekonominin iyi olduğu zamanlarda tamponlar inşa etmekte de başarısız oldu. Üye devletler arasında koordinasyon yetersiz kalırken, genellikle dalgalanma ile aynı yönlü bir mali duruşa yol açtı” değerlendirmesinde bulundu.

Salgının şoku ve AB ülkelerinin ekonomiyi desteklemek için büyük çaplı mali teşvik sağlama arzusuyla, AB mali kurallarının 2020-2022 arasında askıya alındığı ifade edilen açıklamada, Kovid-19 salgını ile ilişkili borçlarda artışın AB mali kurallarda reformun zorluğunu artırdığına vurgu yapıldı.

Fitch’in açıklamasında, Avro Bölgesi’ne üye ekonomiler arasında mali verimliliğin dengesiz olduğuna vurgu yapılarak, Yunanistan’dan sonra Avro Bölgesi’nde en yüksek borç oranı İtalya’da borcun salgın öncesi GSYH’nın yüzde 135’i düzeyine geri dönmesinin en az on yıl sürebileceği kaydedildi.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.