Financial Times’tan bomba iddia: Döviz mevduatları, Türk Lirası’na çevrilebilir

Financial Times’tan bomba iddia: Döviz mevduatları, Türk Lirası’na çevrilebilir

İngiltere’nin ünlü ekonomi gazetesi Financial Times’ta, Türkiye’ye ilişkin dikkat çeken bir analiz yayımlandı.

Robert Armstrong imzası taşıyan analizde Türkiye’de yaşananlar bir trajedi olarak değerlendirildi. Türkiye’nin uluslararası pazar açısından çok önemli bir pazar olmadığını hatırlatan Armstrong, bu pazarın çökmesinin küresel bir paniğe yol açmayacağını vurguladı.

Haberde, “Recep Tayyip Erdoğan, faiz oranlarının düşürülmesinin Türk para birimini istikrara kavuşturmaya ve enflasyonu kontrol etmeye yardımcı olacağını düşünüyor. Yanılıyor. Cumhurbaşkanı olduğu günden beri Türk Lirası değer kaybediyor” denildi.

Haberde, “Liradaki tahribat göz önüne alındığında, döviz yatırımcılarının Türk hisse senetlerindeki paralarının sadece yarısını kaybetmesi dikkat çekici. Ama Türkiye halkı için durum vahim ve bir şeyler yapılmak zorunda. Merkez Bankası’ndan salı günü yapılan açıklamada, hükümetin lirayı desteklemek için döviz piyasalarına müdahale edebileceği, ancak bunu anlamlı bir ölçekte yapacak rezervlere sahip olmadığı belirtildi” ifadeleri yer aldı.

Yükselen piyasalar ekonomisti Edward Glossop da gelinen bu noktada Türkiye’nin temel seçeneklerinin faiz artırımları ve sermaye kontrolleri olduğunu, ancak Erdoğan’ın kavgacı tavrı nedeniyle faiz artışının olası olmadığını söyledi.

DÖVİZ MEVDUATLARI ZORUNLU OLARAK BOZDURULABİLİR

Habere göre, bir sonraki adım, döviz mevduatlarının liraya çevrilmesini zorunlu kılmak gibi “yumuşak dokunuşlu” sermaye kontrolleri olabilir.

Columbia Threadneedle’den Edward Al-Hussainy ise Glossop’un aksine, faiz artışlarının gün geçtikçe daha olası hale geldiğini savundu:

“Türkler dışında herkes için iyi haber şu ki, kriz öncelikle Türkiye’ye özgü kötü politikadan kaynaklanıyor ve başka yerlere yayılması için çok az kanal var. Capital Economics’ten Jonas Goltermann’ın özetlediği gibi, Türkiye’nin ithalatı küresel olarak yeterince önemli değil; o yüzden bu pazarın çökmesi uluslararası bir hasara yol açmayacak.

Türkiye’deki yabancı yatırım, gelişmekte olan piyasa odaklı portföylerin bile küçük bir parçası olacak şekilde küçüldü ve Türkiye’deki karmaşa yatırımcıların diğer pazarlarda da kriz olur paniğine sokmayacak çünkü herkes Ankara’nın politikalarının ne kadar kötü olduğunu ve para biriminin ne kadar savunmasız olduğunu biliyor.”

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.