Farklılıkların En Tatlısı ve En Güzeli: “Aşure”

Farklılıkların En Tatlısı ve En Güzeli: “Aşure”

Muharrem ayı veya diğer ifadeyle hicri takvimin başlangıcı olan gün her ne isimle seslenirsek seslenelim bu isimlerin bize ifade ettiği anlamlar farklıdır. Evet, biz öncelikle muharrem kelimesini açıklayarak başlayalım malum Muharrem kelime olarak haram olan anlamına gelmektedir. Istılahta ise kameri(ay) takvimin başlangıcı olan kutsal bir ay anlamına gelmektedir. Peki, muharrem ayının kutsal oluşunu ifade eden önemli olaylar nelerdir onlara gelelim: öncelikle insanlığın atası olan Âdem(as) tövbesinin kabul edildiği gün olup Nuh(as) gemisinin Cudi’ye oturmasıdır, İbrahim(as)oruç tuttuğu gün olmakla beraber onun sevgilisi olan ve Peygamberimizin atası olan İsmail(as) dünyaya geldiği gündür, ayrıca İsa(as) hem dünyaya geldi hem de Eyüp (as) şifaya kavuştuğu gün olmakla birlikte bu kadar Peygamberlerin (as) önemli olan bir gün olurda Peygamberimiz için önemli olmaması düşünülemezdi.

Peygamberimizde bugünde hicret etmiştir Kitab-ı Kerimimiz olan Kur’an’da Nisa suresinin 97.ve 100. Ayetinde anlatılan: İman edip de hicret etmeyerek kendi öz nefislerine zulmeder vaziyette olanların canlarını alırken melekler onlara diyorlardı ki: “Ne işte idiniz? “Onlar da: “Biz bu ülkede, dinin emirlerini uygulayamayan, baskı altında yaşayan kimselerdik” deyince, melekler bu sefer şöyle dediler. Peki, Allah’ın dünyası geniş değil miydi? Siz de orada hicret etseydiniz ya?” İşte onların durağı cehennemdir. Ne fena bir dönüş yeridir orası!

Ancak, her türlü imkândan mahrum ve hicret için yol bulamayan erkekler, kadınlar ve çocuklar bu hükmün dışındadırlar. Çünkü bunları Allah’ın affedeceği umulur. Allah gerçekten afüv ve gafurdur (affı ve mağfireti boldur). Kim Allah yolunda hicret ederse dünyada gidecek çok yer, genişlik ve bolluk bulur. Kim evinden Allah’a ve Resulüne hicret niyetiyle çıkar da yolda ecel gelip kendini yakalarsa o da mükâfatı hak etmiştir ve onu ödüllendirme Allah’a aittir. Allah gafurdur, rahimdir (affı, merhamet ve ihsanı boldur). Buyurularak hicret ve muharremin önemi vurgulanmıştır demek ki muharrem önemli bizlerde hicret ve muharrem duygusuyla hareket etmeliyiz ki muharrem bir önem ifade etsin.

Muharrem yapılabilecek ibadet ve güzellikler:

Muharrem deyince aklımıza gelen ilk ve en önemli şey aşuredir. Bu aşurenin belki de en önemli yanı farklılıkların bir potada erimesidir. Nohut, fasulye vb. şeyler niteliği farklı ama birlikte olunca bir güzellik ortaya çıkarmaktadır. Bugün bu birlikteliğe ihtiyacımız var herkes farklı düşünüyor diye onları dışlamak yerine onları bir potada birlikte eritebiliriz ki bereket olsun ve toplumda kavga çıkmasın. Bugün buna ihtiyacımız var inşallah aşure bizi birleştirir ve kaynaştırır. Bir de aşure orucu vardır o da şudur; Aşûre gününün orucu hakkında İbni Abbas (r.a.) bize şu malumatı aktarır: “Rasulullah aleyhissalatu vesselâm Medine’ye hicret ettiğinde Yahudilerin Aşure gününde oruç tuttuklarını gördü ve: “Bu oruç nedir?” diye sordu.

Kendisine şöyle cevap verildi: “Bu gün iyi bir gündür. Allah Teâlâ bu günde Musa (a.s.) ile İsrail oğullarını düşmandan kurtarmıştır. Bu sebeple Musa (a.s.) bu günde oruç tutmuştur.” Peygamber Efendimiz de aleyhissalatu vesselâm: “Ben Musa’ya sizden daha yakınım” buyurdu ve bu günde oruç tutulmasını emretti.”  (Buhari, Savm, 69;) bu oruç Muharrem ayının 9.10. ve 11. Günlerinde tutulabilir bu orucu tutmak müstahaptır peygamberimiz bu orucun tutulması hususunda sahabeyi hür bırakmıştır isteyen tutar istemeyen tutmaz demiştir.

Ayrıca Peygamber Efendimiz aleyhi ekmelüttehayâ, aşure günü göze sürme çekmeyi tavsiye buyurmuş ve faydasını da şu şekilde beyan etmiştir: “Kim aşure günü sürme sürünürse, ebediyen göz ağrısı çekmez. Bazı fıkıh kitaplarımız, bu mevzunun Peygamberimiz tarafından teşvik olarak beyan edildiğini belirtmişlerdir.(beyhaki Şuabü’l İman’da. İbni Abbas’tan zayıf isnadla merfu hadis olarak rivayet etmiştir. Hidaye, Kitabu’s Savm, 1/151).

Sonuç olarak: hicri takvimin başlangıcı veya muharrem ayı bizlere birleşmeyi ve farklılıkların güzellik olduğunu ayrıca kişinin günahlardan hicret veya Allah için hicret etmesi gerektiğini hatırlatarak hicretin önemine değinmiştir. Ama asıl muhacir günahından hicret edendir demiştir Peygamberimiz. Din için en önemli görevdir hicret ancak hicreti hicret yapan
şey niyetimizdir. Yazımızı muharrem ayına özel bir dua ile bitirelim.

Muharrem ayı duası:

Gümüşhanevi hazretleri’nin derlemiş olduğu Mecmuatü’l Ahzab’ta, İbni Arabi cildinin

600. sayfasında geçen duanın meali şöyledir:

Bismillahirrahmanirrahim:

Allahım, Sen, Ebedî’sin, Kadîm’sin, Evvel’sin. Sonsuz keremin ve fazlın hürmetine, önümüzdeki yeni yıl içinde bizi, şeytandan, onun avenelerinden ve dostlarından korumanı isterim. Sürekli kötülüğü emreden, fenalık isteyen nefsime karşı yine Sen’den yardım dilerim.

Beni Sana yaklaştıracak amellerle benim her türlü derdime deva bahşetmeni ümid ederim. Ey Celal ve İkram Sahibi, Ey Merhametlilerin en Merhametlisi, rahmetini beklerim!

Hüsrev Simavi( husrev.simavi@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.