35,5435$% 0.28
36,6473€% 0.01
43,5426£% 0.17
3.100,09%0,27
2.713,92%-0,01
9.866,73%1,30
Gönenli Mehmet efendi (1903-1991) ne güzel demiş;
Saatin zinciri bitince eylemez tık tık
Vakt-i merhûnu gelince ruha derler çık çık!
Hakk’a kulluk eyle zira,
Ahirette dinlemezler hınk mınk…
Bir başka şair de bu duyguyu, yukarıdaki beyte “nazire olarak” şu şekilde dile getirir:
Kaderde ne ise olur etme merak!
Nefsine uyma Hakk’ın emrine bak!
Altından ağacın olsa, zümrütten yaprak,
Akıbet gözünü doldurur bir avuç toprak.
Bu mısralar, ölümün kaçınılmazlığı ve hayatın faniliğini anlatırken, Allah’a kulluk etmenin ve ahirete hazırlanmanın önemini vurgulayan bir öğüt niteliğinde… Bir başka şairde ”Nazire” yoluyla benzer bir hissiyatı dile getirmiş ve insanın dünya hayatına aldanmaması gerektiğini işlemiş…
Bu mısra, hayatın bir saat gibi işleyen mekanizmaya benzetildiğini anlatır. Nasıl ki bir saatin kurma kolu sona erdiğinde durur ve tik tak sesleri kesilirse, insan ömrü de sona erdiğinde duracaktır. Bu, ölümün kaçınılmazlığını ifade eder.
Hayatın süreci dolduğunda, insanın ruhuna çıkma vakti geldiği söylenir. Ruh, bedenden ayrılır ve ahiret yolculuğuna başlar. Burada ölümün zamanının belirli ve değişmez olduğu, kimsenin bu süreçten kaçamayacağı hatırlatılır.
Hakk’a kulluk eyle zira,
Bu mısrada, insana Allah’a ibadet etmesi ve kulluk görevlerini yerine getirmesi tavsiye edilir. Dünya hayatının geçici olduğu ve esas yurdun ahiret olduğu vurgulanır.
Ahirette dinlemezler hınk mınk…
Ahirette, hiçbir bahanenin kabul edilmeyeceği belirtilir. Dünya hayatında yapılan amellerin değerlendirileceği, bahanelerin dinlenmeyeceği vurgulanır. Bu yüzden insan, sorumluluklarını zamanında yerine getirmelidir.
Kaderde ne ise olur etme merak!
Her şeyin Allah’ın takdiriyle olduğu ifade edilir. Kader konusunda endişe edilmemesi ve tevekkül edilmesi tavsiye edilir. Gereksiz kaygılar yerine teslimiyet ön planda tutulmalıdır.
Nefsine uyma Hakk’ın emrine bak!
Bu dizede, nefsin arzularına uymamak ve Allah’ın emirlerine uygun yaşamak gerektiği hatırlatılır. Nefsin istekleri insanı yanıltabilir, bu yüzden ilahi emirlere uymak esas alınmalıdır.
Altından ağacın olsa, zümrütten yaprak,
Bu mısra, dünya malının cazibesini ve ihtişamını betimler. Altın ve zümrüt gibi değerli şeylere sahip olunsa bile bunların faniliği vurgulanır.
Akıbet gözünü doldurur bir avuç toprak.
Sonuç olarak insan, ne kadar zengin ya da güçlü olursa olsun, hayatının sonunda bir avuç toprakla yetinmek zorunda kalacaktır. Bu, ölümün kaçınılmazlığını ve dünya malına fazla bağlanmanın anlamsızlığını vurgular.
ATA DURAN
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.