36,7705$% 0.18
40,1993€% -0.01
47,7376£% 0.04
3.594,29%0,42
3.037,56%0,11
10.802,23%-0,55
**Kar Nasıl Oluşur?**
Bulutları meydana getiren su buharı 0°C’nin altındaki sıcaklıklarda donar. Bu donma sonucu su buharı iğne şeklinde buz kristalleri halini alırlar. Bunların birbirlerine birleşmeleri neticesinde de düzgün altıgen şeklinde kar kristalleri meydana gelir. Tabii bu kristallerin yere ulaşması için geçtikleri yerlerde hava sıcaklıklarının 0°C’nin altında olması gerekir.
Kar taneciklerinin çapları 2-4 mm, ağırlıkları ise yaklaşık 0,005 gramdır. Yere doğru yavaş yavaş süzülürler. Hafif oldukları için ve havanın direnci ile karşılaştıkları için yağmur gibi pat pat diye düşmezler. Havada süzülürler. İnanır mısınız kar tanecikleri inme sırasında birbirlerini ittiklerinden yapışmazlar. Özelliklerini koruyarak yere inerler. Bunlar güneş ışığını tamamen yansıttıkları için beyaz olarak görülürler.
Kar yağışı, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
Bu bilimsel açıklamaların yanında bir de kara manevi açıdan bakalım.
**“Her yağmur damlasını bir melek indirir”** mealindeki hadis karın, malum yağmurun donmuş hali, neden kafamıza kütleler halinde düşmediğini gösteriyor.
**Kur’an’da ise yağmur olayı şöyle tasvir edilmiştir:**
“Baksana, Allah bulutları sevk ediyor, sonra onları bir araya getirip üst üste yığıyor! İşte sen de onların arasından yağmurun çıktığını görüyorsun. Allah, gökteki dağlar büyüklüğündeki bulutlardan dolu indirir de onunla dilediğini vurur, dilediğini de ondan korur. Bu bulutların şimşeğinin parıltısı nerdeyse gözleri alır!(Nur, 24/43).
**
Kar neden beyaz görünür?**
Bir elma kırmızı görünür, çünkü elma yüzeyi ışıktaki renklerin çoğunu yutar ve sadece kırmızı ışık gözümüze yansıyınca elma yüzeyini kırmızı olarak görürüz. Benzer şekilde, bir kar kristalinin üzerine güneş ışığı düştüğünde güneş ışığı kar kristali tarafından bir kaç kez saçılır. Işığın hiçbir kısmı diğerine nazaran daha fazla yutulmaz, ve saçılmaz. Böylece, ışıktaki tüm renkler eşit olarak geri yansıtıldığından karın rengi güneş ışığı gibi beyaz olarak görülür.
**Kar yağmasının olumlu etkileri **
Allah’ın yarattığı nimetlerin etkisini tam olarak bilemeyiz ancak karın, tarım toprağını koruması ve nemli tutmasında önemi büyüktür. Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin ana kaynağıdır. Kar yağınca çiftçiler sevinir Toprak için iyidir kar peki neden iyi olduğunu hiç düşündünüz mü? Kış boyunca toprak ve bitkileri donmaktan koruyan kar, ilkbaharda sıcaklığın artmasıyla eriyerek nehirlere ulaşır. Barajları doldurur. Enerji olarak bize döner.
Ayrıca karda bulunan amonyak, kar erimesiyle birlikte toprakta kalır. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar. Bu amonyağın azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılamasıyla gerçekleşir
Havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur.
**Karın psikolojiye etkisi**
Her mevsimin kendine göre bir güzelliği vardır. Sadece karda yaşanabilecek güzellikleri yaşama fırsatını kaçırmamak lazım. Bembeyaz görüntüsünün yanında bir örtü gibi tabiatı kaplayan kar, günlük yaşamımızı zorlaştırsa da birtakım olumsuzluklara neden olsa da görüntüsüyle kişinin psikolojisini doğrudan etkiliyor.Her yeri bembeyaz örten karın insan psikolojisi üzerinde rahatlatıcı bir etkisi vardır. Karda yaşanacak güzellikleri ıskalamayın.
Psikolojide beyaz rengin iç açıcı, ferahlatıcı bir etkisi vardır. Yaz aylarında yeşil ve mavi, sonbaharda sarı ve kış aylarına hakim olan beyazın kişinin ruh sağlığına etki eder.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.