34,7999$% 0.27
36,8294€% -0.07
44,4413£% -0.01
3.015,13%2,83
2.631,51%0,02
10.081,00%1,46
Doğalgazın bağlanmadığı semtlerde yaşayan vatandaşlar ile ilçe ve köylerde yaşayanlar kömürlü(kuzine) ve sac soba satın almaya başladı. Ekonomik durumu iyi olmayanlar ise ikinci el sobalara yöneldi. Önceki yıllara göre ikinci el soba satışlarında canlılık yaşanıyor. Sobacıların yoğun olarak bulunduğu Yakutiye ilçesindeki Zeynal ve Gülahmet caddelerindeki soba imalatçı ve satıcıları, satışlardan memnun.
**İKİNCİ EL SOBA SATIŞLARI ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR**
40 yıllık soba satıcısı Ümit Davulcu, 50 ile 800 Tl arasında sobaların satıldığını ifade etti.Davulcu, son yıllarda ikinci el soba satışlarının ise artış gösterdiğini dile getirdi. Ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşların yeni soba satın almak yerine kullanılmış daha ucuz olduğu için ikinci el soba satın almayı tercih ettiğine vurgu yaparak,”İkinci el soba satışlarında canlılık var. Ben de ikinci el soba alıp satıyorum. İkinci el soba fiyatları 50- 80 TL aralığında. Kuzine tabir edilen kömür sobalarının yenisi 400- 800 lira arasında. Fakir vatandaş yeni soba almak yerine ikinci el soba alarak en az bir kaç yıl ısınma sorununa çözüme kavuşturmuş oluyor.” dedi. Davulcu, kışın bütün şiddetiyle kendisini hissettirdiği Tekman, Karayazı, Karaçoban, Hınıs ilçelerindeki vatandaşların kömür sobalarını tercih etmesine karşılık daha ılıman kış geçiken Tortum, Narman, Oltu, Olur ve Şenkayalıların ise kovalı odun sobasından yana tercihlerini kullandıklarını anlattı.
**TEZEK VAZGEÇİLMEZ YAKIT**
Doğalgaz hattının yanıbaşından geçtiği 5 bin nüfuslu Maksutefendi Mahallesi’nde ise vatandaşları ısınmak için daha çok tezeği tercih ediyor. Yoksul ve işsiz vatandaşların yoğun olarak yaşadığı mahallede vatandaşlar soğuk kış günlerinde ısınmak için tonu 250 TL’den satılan tezekten vazgeçmiyor. Kazım Haydar Arslan isimli belediyeden emekli vatandaş, kışın ısınmak ve tandırda yakmak için aynı mahallede hayvancılık yapanlardan 3 kalag (yığın) tezek satın aldığını söyledi. Kalagların tonunun büyüklüklerine göre değiştiğine değinen Arslan,”Bir kalag ortalama 2 ton geliyor. Bir kış mevsiminde ortalama 3 kalag tezek tüketiyoruz. Kömür pahalı. Tezeği tutuşturmak için geven ya da naylon kullanıyoruz. Külü çok olmasına rağmen tezek bizim için en ekonomik yakıt”diye konuştu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.