Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Japonya’da dualarla anıldı

Ertuğrul Fırkateyni şehitleri Japonya’da dualarla anıldı

Japonya’nın Kushimoto açıklarında tayfun sebebiyle batan Ertuğrul Fırkateyninin şehit mürettebatı, elim hadisenin 129. yılında Kushimoto şehrindeki Ertuğrul Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Törene Kushimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima, Türkiye Cumhuriyeti Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Tokyo Camii İmam Hatibi Muhammet Rıfat Çınar, Nagoya Gifu Fatih Camii İmam Hatibi Sedat Şener, Kushimoto Belediyesi Meclis Üyeleri ile çok sayıda Türk ve Japon davetli katıldı.

Tören, Ertuğrul Fırkateyni faciasında hayatını kaybeden şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ve Japonya Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Tokyo Camii İmam Hatibi Kurra Hafız Muhammet Rıfat Çınar’ın Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından, Nagoya Gifu Fatih Camii İmam Hatibi Sedat Şener şehitler için dua etti.

Törende Kuşhimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima ve Tokyo Büyükelçisi Hasan Murat Mercan birer konuşma yaptılar.

Katsumasa Tashima, Ertuğrul Fırkateyni kazasıyla gelişen dostluk ilişkilerinin bugün hala büyüyerek devam ettiğini söyledi.

Büyükelçi Hasan Murat Mercan ise “Ertuğrul Şehitliği’ne her gelişinde yoğun duygular yaşadığını, Türk-Japon dostluğunun daha da gelişmesi için ellerinden gelen bütün gayreti göstereceklerini, bu vesile ile Japon halkına minnettar olduklarını” ifade etti.

Tören, Ertuğrul Şehitliği’ndeki anıta protokol ve davetlilerin çiçek bırakması ve hatıra fotoğrafı çekimiyle tamamlandı.

Ertuğrul Fırkateyni

Ertuğrul Fırkateyni, Tuğamiral Osman Paşa komutasında, Sultan II. Abdülhamid Han‘ın Japon imparatoruna dostluk mesajını sunmak vazifesiyle 609 kişilik mürettebat ile yola çıktı. Uzun ve meşakkatli bir seferin ardından 1890’da Japonya’ya ulaşan Ertuğrul Fırkateyni, 15 Eylül 1890’da geri dönmek için Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Tayfun sebebiyle 16 Eylül 1890’da Kuşhimoto açıklarında Funakura kayalıklarına çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni’nde bulunan Tuğamiral Osman Paşa da aralarında olmak üzere 527 Türk denizci şehit oldu, 69 kişi ise yaralı kurtuldu.

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.