ENFLASYON FARKI ERİYEN MAAŞLARI İYİLEŞTİRMİYOR!

ENFLASYON FARKI ERİYEN MAAŞLARI İYİLEŞTİRMİYOR!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 yılına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. 

TÜFE’de (2003=100) 2019 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre %11,84, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,84 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,18 artış gerçekleşti.

Artışın en yüksek olduğu ana gruplar %14,46 ile eğitim, %13,63 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2019 yılı Aralık ayında artışın yüksek olduğu gruplar sırasıyla, %2,93 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %0,57 ile ulaştırma, %0,42 ile sağlık ve çeşitli mal ve hizmetler oldu.

TÜİK’in 2019 Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından değerlendirme yapan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 2019 Aralık ayı enflasyonunun 11.84 olarak açıklandığı dikkate alınırsa hükümetin öngördüğü enflasyonu tutturamadığı, buna rağmen memur ve emeklinin maaş zammının öngörülen enflasyona göre verilmesinin dünyanın hiçbir yerinde görülemeyeceğine işaret ederek açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Bilindiği gibi memur ve memur emeklilerinin zam oranları toplu sözleşme görüşmesiyle belirleniyor ve imzalanan toplu sözleşme gereğince de, memur ve emekli maaşlarına ek olarak enflasyon farkı da ekleniyor. Memur ve memur emeklileri zorlaşan ve gittikçe ağırlaşan geçim şartlarının kolaylaşmasını beklerken maalesef hükümet tarafından öngörülen enflasyona göre zam verildi. Yani 2020 yılının ilk 6 ayı için %4, ikinci 6 ayı için de yine %4 olarak verilen zam, Ocak ayı itibariyle memur ve emeklinin cebine girmeden eridi. Herkes bilmelidir ki,  bu artış oranı memuru ve emekliyi memnun etmemiştir. Elektriğe, doğalgaza, ekmeğe ve diğer zorunlu ihtiyaç maddelerine gelen zamlar nedeniyle ekonomik sıkıntılarını giderememiş ve enflasyon karşısında eriyen ücretleri iyileştirmemiştir. Hiç kimse memurun durumunda düzelme beklemesin veya memur ve emekliyi enflasyona ezdirmedik diyerek hamaset söylemleri yapmasın. Çünkü enflasyon farkı şu anki erimeyi bile telafi edemeyecektir. Hâlbuki maaşlarda geçmiş dönemden gelen bir erime var. Bu telafi edilmiyor. Ayrıca önümüzdeki süreçte de meydana gelecek erimeyi telafi etmeyecek.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun 2019 Aralık ayı enflasyonunu %11.84 olarak açıklamış olmasıyla, memur ve emeklinin Ocak ayında aldığı %4’lük toplu sözleşme zammına %1.49 enflasyon farkı ilave edilecek olması, yani %5.49 zam alacak olması memur ve emeklinin içinde bulunduğu kötü durumu iyileştirmeyecektir. Memur ve emekli Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasını dört gözle bekliyor! Çünkü içinde bulunduğu ekonomik dar boğaz nedeniyle zor durumdu. Enflasyon farkı nedeniyle alacağı üç kuruşa bile ihtiyaç duyan bir kesimin bulunduğu bilinmelidir. Bu zamlar memur ve memur emeklisinin ekonomik durumunu iyileştirerek yaşanabilir bir hayat sürmesine yardımcı olamaz. 

TÜİK, her ne kadar enflasyonu %11.84 olarak açıklamış olsa da, çarşı pazardaki enflasyonun bundan farklı olduğunu vatandaş biliyor. Gerçek enflasyon vatandaşın cebinden çıkandır! Bunun haricindeki açıklamaları vatandaşlar inandırıcı bulmuyorlar.”

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.