DOĞRU İSTİKAMETE AKILLA ERİŞİLİR.

DOĞRU İSTİKAMETE AKILLA ERİŞİLİR.

DOĞRU İSTİKAMETE AKILLA ERİŞİLİR.
****
İlim ilim bilmektir, İlim kendini bilmektir, Sen kendini bilmesen nice okumaktır.
(Yunus)
****
Akıl nurdur, onunla bütün karanlıklar aydınlanır. Bütün müşkiller hallolur. Haklılıklar ve haksızlıklar birbirine zarar verdirmeden halledilir. Dünyayı cennete çevirecek kadar pozitif işlere imza atar. Akıl gözü ile bakan insan keramet sahibidir. Asıl keramet istikamettir. Istikameti de insana akıl kazandırır.
****
Hırsın feraseti yoktur. Her zaman zarara kendi rızası ile atlar ve bütün icraatı insan ömründe zararla sonuçlanır.
***
İnat hasiyetten yoksundur. Hakikat güneş gibi parlak da olsa hakikatin ve gerçeklerin inkarına yol arar. Bilir, bile bile inkar eder. “Tıpkı peygamberlerin mucizelerini inkar eden inkarcılar” gibi onlar da mucizeyi görmemek için inat ediyorlardı.
***
Aşkın gözü kördür. Kulağı sağırdır. Düşünme melekeleri kapanmıştır.Aşk aklın iradesini askıya alır. Onun için karanlığı aydınlık zanneder, serabı deniz görür, seraba koşup ulaşınca da kara olduğunu sonuca ulaşınca anlar. O zaman anlar fakat iş işten geçmiştir.
***
Nefretin dili zehirlidir. Dil konuşurken yılan gibi insanı sokar. Bunun adına da iğneleme diyorlar. Aslına, köküne baktığımızda dolaylı öc almadır. İğneleme nefret kaynaklıdır. İğnelemekle bir bir sevenlerimizi yok edildiğinin farkında değiliz. Bunu yaparak bu dünyada yapa yanlız kaldığımızı ve etrafımızda kimsenin kalmadığını görünce anlayabiliyoruz.
****
İnsan gözünü aklını fehmini kapatarak kendi başına bir çuval geçirerek kendi kendini kör topal hale getiriyor. Bunun tek sorumlusu da kendisidir. Onun için Allah; kuluna zulmetmez, kul kendi kendine zulmeder der ALLAH CC. ayet-i kerimesinde bize hatırlatır.
****
Hayat sevmekten, sevilmekten ibarettir.
Dostluklar, birliktelikler, kaynaşmalar, samimiyet duygusu ile gelişirler, büyürler ve meyve vermeye başlarlar ve ebedileşirler.
****
İki yüzlü olarak yaşayan insan hasetle, nefretle, gıybetle her gün ölür ölür dirilirler. Boş ve anlamsız ömür tüketir dururlar. Hiçbir kazanca sahip olamazlar. İki cihanda da bedenleri, ruhları, varlıkları insanlarla olan ilişkileri ağırlıktan başka bir şey değildir. Hayvanlar onlardan daha şanslıdırlar. Çünkü varlık sebeplerini harfiyen eksiksiz yerine getirerek bu dünyadan mutlu bir şekilde göç edip gidiyorlar.
****
Hayatın eksilerini artılarla terbiye edemedikçe insan. Mutluluğu yakalaması imkansızdır. Bardağın boş tarafı degil dolu tarafını görerek bunu başarabiliriz insan olarak…
Kalın sağlıkça

Abdurrahman koyuncu( abdurrahmankoyuncu@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.