34,3122$% 0.21
37,2200€% -0.48
44,4322£% 0.46
3.017,79%-0,07
2.736,14%-0,26
8.885,00%0,24
On binlerce hacı adayının kutsal topraklara seyahat heyecanı başladı. Bu sene 54 bin 150 kişinin hacca gitmesi planlanırken Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, hacı adaylarının çeşitli konulardaki sorularına sanal alemden cevap verdi. Evli bir kadının kocasının iznini almadan hac veya umreye gidip gidemeyeceği yönündeki soruyu değerlendiren Kurul, “Evli bir bayanın kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun olmadığı gibi, Şafii ve Maliki mezheplerini taklid ederek gidecekse kocasının iznini alması gerekir. Ancak yanında bir mahremi varsa, ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz.” açıklamasında bulundu.
Dinimizde farz olan ibadetlerin, gerekli şartları taşıyan kadın – erkek herkesin yapması gereken bireysel ibadetler olduğuna vurgu yapan Din İşleri Yüksek Kurulu açıklamasında, “Bu ibadetleri yapması için eşlerin birbirlerine engel olmaları caiz değildir. Ancak Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre bir kadına haccın farz olması için gidip gelinceye kadar yeterli maddi imkanlara sahip olması gerektiği gibi, kendisine eşlik edecek bir mahreminin bulunması da gerekir (İbnü’l-Hümam, Fethü’l-Kadir, II, 415; İbn Kudame, el-Muğni, III, 192). Şafiilere göre üç veya daha fazla güvenilir kadın, yanlarında eş veya mahremleri olmasa da hacca gidebilir. Maliki mezhebine göre ise bir kadın, güvenilir bir grup içerisinde olması halinde tek başına gidebilir. Ancak kadınlardan oluşan bir grup içinde olması tavsiye edilir. Bu itibarla, evli bir bayanın kendisiyle birlikte gideceği bir mahremi yoksa hacca gitmesi uygun olmadığı gibi, Şafii ve Maliki mezheplerini taklid ederek gidecekse kocasının iznini alması gerekir. Ancak yanında bir mahremi varsa, ve diğer şartları taşıyorsa kocası, kadının farz olan hacca gitmesine engel olamaz. Buna hakkı yoktur. Umre farz olmadığı için, yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.” denildi.
BANKADA VADELİ HESAPTA BEKLETİLEN PARA İLE HAC YAPILIR MI?
Din İleri Yüksek Kurulu, İslam dininin kişilerin meşru işlerle uğraşmalarını ve geçimlerini helal yollardan elde etmelerini tavsiye ettiğine dikkat çekti. Kurul açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İbadetler de öncelikli olarak helal kazanç ile ifa edilmelidir. Bankada vadeli hesapta bekleyen paranın aslı helal mal olduğu için bu para ile hacca gidilebilir. Ancak bu yolla elde edilen faiz gelirlerinin sevap beklemeksizin fakirlere veya hayır kurumlarına dağıtılması ve tövbe edilmesi gerekir.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.