38,2625$% 0.13
44,0042€% -0.18
51,1735£% -0.11
4.251,66%1,01
3.456,04%0,89
9.340,47%0,20
**BEDİRHABER-** [Diyanet](https://www.bedirhaber.com/diyanet), cuma **namaz**ında hutbe okunurken takınılması gereken tavır ve davranışları, **Hz. Peygamber**’in **hutbe **konusundaki beyanları ve tavsiyeri ile açıkladı.
“Hutbe verilirken selam alıp verilmemesi gerekir”
**Din İşleri Yüksek Kurulu**, “Hutbede **Peygamberimiz**’in (s.a.v.) adı geçtiğinde **salavat **getirmek gerekir mi?” sorusunu cevaplandırdı. Kurulun açıklaması şu şekilde: “**Cuma namaz**ında hutbe okunurken cemaatin konuşmayıp dinlemesi, selam alıp vermemesi, nafile **namaz **kılmaması gerekir. Konu ile ilgili olarak **Peygamberimiz **(s.a.v.): ‘Cuma günü **imam ****hutbe **okurken arkadaşına (yalnızca) ‘dinle’ desen (bile yine) boş, lüzumsuz konuşmuş olursun.’ buyurarak hutbenin dinlenmesi hususundaki hassasiyetini dile getirmiştir.”
“Hutbe okunurken camiye giren kimse sünneti kılmadan oturmalı”
Hutbe okunurken** cami**ye gelen kimsenin **Cuma namaz**ının ilk **sünnet**ini kılmadan oturması gerektiğini vurgulanan açıklamada, “Hutbe okunurken **cami**ye gelen kimse, oturmalı ve hutbeyi dinlemelidir. Hatibin dikkatle dinlenmesini, -hatibin minbere çıkışından namaz bitinceye kadar- bir bütün olarak değerlendiren Hanefi mezhebi alimleri namazda haram olan her şeyin hutbede de haram olduğu hükmünü çıkarmışlar ve **hutbe **okunurken cemaatin konuşmaması, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması gerektiğini ifade etmişlerdir. Ancak hutbede dua edilir veya **Hz. Peygamber**’in (s.a.v.) ismi zikredilirse kendi işitebileceği bir sesle salat-ü selam okunabileceğini ve hatibin duasına ‘amin’ denebileceğini söylemişlerdir.” belirtildi.
Cemaat cuma namazından çıkmadan öğle namazını kılabilir mi?
**Din İşleri Yüksek Kurulu**, kadınlar ve kendilerine **cuma namazı ****farz **olmayan hasta ve benzeri kimselerin vakit girdikten sonra, imam cuma **namaz**ını bitirmeden önce kendi evlerinde öğle namazını kılabileceklerine açıkladı. konuyla ilgili beyanları şu şekilde: “Kendilerine cuma **namaz**ı farz olmayan bu gruptakilerin şehirde veya şehir hükmünde olan bir yerde öğle namazında cemaat yapmaları da mekruhtur; kendi başlarına kılmalıdırlar. Kendisine cuma namazı farz olan bir kimse ise özürsüz olarak cumaya gitmez ve imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evinde o günkü öğle namazını kılarsa Hanefilere göre bu namaz geçerlidir, fakat cumaya gitmediği için günahkar olur. Diğer üç mezhebe ve Hanefilerden İmam Züfer’e göre ise kıldığı öğle **namazı **geçersizdir. Cuma **namazı **kılındıktan sonra tekrar kılmalıdır.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.