35,5435$% 0.28
36,6473€% 0.01
43,5426£% 0.17
3.100,09%0,27
2.713,92%-0,01
9.866,73%1,30
Cuma, Müslümanların Bayram Günüdür:
Hiç şüphesiz ki cuma günü Müslümanlar için bir bayramdır. Bu hususta Abdullah ibn Abbas (r.a.) şöyle demiştir: “Allah Resûlü (s.a.v.) buyurdu ki:
إِنَّ هَذَا يَوْمُ عِيدٍ جَعَلَهُ اللَّهُ لِلْمُسْلِمِينَ، فَمَنْ جَاءَ إِلَى الْجُمُعَةِ فَلْيَغْتَسِلْ، وَإِنْ كَانَ طِيبٌ فَلْيَمَسَّ مِنْهُ، وَعَلَيْكُمْ بِالسِّوَاكِ
“Şüphesiz bu gün, Allah’ın Müslümanlara bayram olarak kıldığı bir gündür. Cuma namazına gelen kimse yıkansın, güzel bir koku varsa onu sürsün ve misvak kullansın.” (İbn Mâce, 1098; el-Elbânî, Sahîh İbn Mâce’de hasen olarak değerlendirmiştir).
Cuma Gününün Özellikleri:
İbn Kayyim el-Cevziyye (rahmetullahi aleyh) cuma gününün özelliklerinden bahsederken şöyle der:
إِنَّ مِنْ خَصَائِصِ يَوْمِ الْجُمُعَةِ: أَنَّهُ يَوْمُ عِيدٍ يَتَكَرَّرُ فِي كُلِّ أُسْبُوعٍ.
“Cuma gününün özelliklerinden biri de cuma gününün tekrarlanan bir bayram günü olmasıdır.” (Zâdü’l-Meâd, 1/369).
Bu nedenle Müslümanlar için üç bayram vardır: Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve her hafta tekrarlanan Cuma günü. Ramazan ve Kurban bayramları yılda birer kez tekrarlanırken, Cuma günü her hafta tekrarlanan bir bayramdır.
Cuma Mesajlarının Hükmü:
Müslümanların Ramazan ve Kurban bayramlarında birbirlerini tebrik etmesi caizdir ve sahabe-i kiramın uygulamalarında da vardır. Ancak cuma gününü tebrik etmekle ilgili ne Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) ne de sahabenin böyle bir uygulaması olduğuna dair bir delil bulunmaktadır. Cuma günü, sahabe tarafından bir bayram günü olarak bilinmesine rağmen, birbirlerini bu günle ilgili tebrik ettiklerine dair bir rivayet bulunmamaktadır.
Ancak, bir Müslümanın cuma günü kardeşine dua ederek ona mutluluk vermesi, kalbini kazanmaya çalışması ve cuma günü kabul edilecek bir saatte dua etme niyetiyle bunu yapmasında bir sakınca yoktur.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.