Çocukların Senaryosu

Çocukların Senaryosu

Okulların kapanmasına sayılı günler kala kimi aileleri tatil telaşı sararken, kimi aileler değişmeyen monotonluk da geçirecek tatili.

Çocukların telaşı ne acaba? Evlatlarımızın beklentisi nedir? Nasıl bir tatil hayali kuruyorlar?
Çocuklarımızın dünyasına bu tatilde de kapı açmalıyız. Aydınlık ufuklar için o kapıyı açacak pencereleri aralayacağız.

Geç saatlerde uyumak ve güne geç saatlerde başlamak ne kadar dinlendirici olabilir ki? Güneşin enerjisini, sabahın ayazını hissetmeli ve hissettirmeliyiz.Bu tatil anne ve babaların düzenli bir şekilde çocuklarına eşdeğer zaman ayırmasının fırsatı olmalı.
Sabahın deminde yine uyanmalı! Bu sefer, bu erken kalkış, monoton, iş, okul temposu için değil evlatlar için olmalı,sevgili anne ve babalar!

Kahvaltı eşliğinde çocuklarla yumurta tokuşturmalı, çay kaşığı sesine karışmalı kahkahalar, sohbetler…
Her çocuğun değişik senaryolarla yazılmış hayatları var. Şuan onların dünyasına inmeye gayret ediyorum,biz yetişkinlerin dünyası keşmekeş! Bizim senaryomuzu değerlendirmeye sıra, sonra gelecek. Öncelik onların, kızlarımızın, oğullarımızın.

Çocuklarımızın dünyasına biraz yalnızlığımızdan pay vermiş olabiliriz. Hiç sorun değil sonuçta olacak ile öleceğin önüne geçilemezmiş. O çay kaşığı sesine karışan sohbetler, kahkahalar yalnızlığı yenecek. Tabi bunlar istisna, lakin hayatın değişik bir senaryosu işte…

Neyse, kahvaltı yapıyorduk oğlumuzla, kızımızla yumurta tokuşturuyorduk. Ellerine tablet, teknolojinin oyuncaklarını verip bizde köşemize çekilmiyorduk tabi ki. Ne yapıyorduk, ne yapmalıydık?
Sinema programına ne dersiniz? Saat.11:00 seansı ideal bir animasyon saati. Sinema sonrası balık tezgahından seçilmiş levrekler, çupralar, sağlıklı bir pazar, manav alışverişi. Biraz yorulmuş halde eve dönüş, telaşlı bir mutfak sahnesi. Bırakın çocuklarınızı, döke saça yardım etsinler. Onlara zaman ayıralım, onlarda bize. İnanın buna, biz ebeveynlerin de çocuklarımızın da ihtiyacı var.

Sabah erken kalkmanın dinamikliği ile gün kayar yavaş yavaş akşama.
Bir güne sığdırılabilecek farklı etkinlikler var. Kitap okuma saati en dinlendirici etkinlik. Her akşam yarım saat kızınızla, oğlunuzla okuyacağınız kitap, onların bilinçaltına öyle işleyecek ki çocuklarımıza aydınlık bir kişilik olmaları yolunda en değerli eylem olacak.

Haftanın belli günlerinin belli saatlerinde top koşturun oğlunuz ile. Gidiyorsa herhangi bir spor okuluna eşlik edin arada, yanında olduğunuzu bilsin, onların heyecanını hissedin. Ayağına kadar gelen topu ağlara atamadığında alkışlayın,o an ki tatlı kaprislerini çekin. Anneler, babalar evladınızı izleyin, hangi kursa giderse arada sürpriz yapın.

Çocuklarımızı teknolojiye teslim edip, bizde aralarda kaybolmayalım. Bu tatil motive tatili olsun ve bu motive tatilini 15 tatil dışında hafta sonlarına da eklersek her tatil motive eylemi olur.
Kazanan çocuklar olur, biz oluruz. Bu tatilin kaybedeni olmasın.

ZÜLEYHA TUNA( zuleyha.tuna@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.