Canına Kıymak

Canına Kıymak

وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِناً مُّتَعَمِّداً فَجَزَآؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِداً فِيهَا وَغَضِبَ اللّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَاباً عَظِيماً
Nisa suresi 93. Ayetinde: Kim de bir mümini kasten öldürürse cezası, içinde devamlı kalmak üzere cehennemdir. Allah ona gazap etmiş, onu lânetlemiş ve onun için büyük bir azap hazırlamıştır.

Maide suresi 32. Ayetinde: İşte bundan dolayı İsrail oğullarına kitapta şunu bildirdik. Kim katil olmayan ve yeryüzünde fesat çıkarmayan bir kişiyi öldürürse sanki bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir adamın hayatını kurtarırsa sanki bütün insanların hayatını kurtarmış olur. Resullerimiz onlara açık ayetler ve deliller getirmişlerdi. Ne var ki onların çoğu bütün bunlardan sonra, hâlâ yeryüzünde fesat ve cinayette aşırı gitmektedirler.

Bu iki surede anlatıldığı üzere intihar kişinin kendi canına kıymasına denir. Yani kişinin belli sıkıntıları ve problemleri sebep göstererek kendi canına kıyması veya başkalarını öldürmek için canlı bomba olmasına denir. Kur’an ve hadisler kesin bir dille yasaklamıştır. Özellikle son dönemde çok fazla bu tür olayları hem de duymakta hem de görmekteyiz. Ama bu olayların İslam’la alakası yoktur. Çünkü İslam dini ölmeyi ve öldürmeyi değil yaşamayı ve yaşatmayı seçen bir dindir. Maide suresi bu konuya vurgu yapmış ve bir insanı kurtarmanın bütün insanlığı kurtarmak gibi olduğunu ısrarla vurgulamıştır. Nisa suresinin ayetinde ise bir insanı öldürmenin cezası ebedi cehennemlik olduğunu vurgulanmıştır. Bu şu demektir kendin bile olsa veya başkası bile olsa asla bir insanın canına kıyamazsın bu can Allah’ın emanetidir. Müslüman’a düşen emanete sahip çıkmaktır.

**İNTİHARA ALLAH RASULÜ NE DİYOR?**

Allah Resulü hem intiharın cezası hem de uzak durması gerektiği bize uyarı olarak anlatmaktadır. Efendimiz bunu yapmayalım diye uyarmış bunu yaparken de cezasını anlatarak inananları caydırmak istemektedir: Ebu Hureyre(Ra) Rasulullahtan rivayet etmektedir: peygamberimiz bir hadiste kim dağdan veya yüksek bir yerden atlayarak intihar ederse(canına kıyarsa) ebedi olarak kalacağı cehennem de yüksek yerlerden atarlar. Kim de zehir içerek intihar edip canına kıyarsa ebedi olarak kalacağı cehennem de zehir içirirler. Kim de kendine demir saplayarak intihar ederse ebedi olarak kalacağı cehennem de karnına demir batırırlar.(Buhari tıbb 19)

Diğer hadisimizde ise müminlerden bazı şeyler istemektedir. Onlara Müslüman olan İslam’a yemin etsin, intihar etmeyin, kâfir olmayana kâfir demeyin ve müminlerin birbirine lanet etmemesini istemektedir. Maalesef bugün aramızda bazı müminler birbirlerine hem bela okumakta hem de lanet etmektedir. Ne acı ki bu insanlar ibadet edip Allahın huzuruna gelenler. Hem namaz kılıyor hem de bedduadan eksik kalmıyor ne yazık. Sabit b. Dahhak (Ra)-ağacın altında biat edenlerdendir-Rasulullahtan şöyle rivayet etmektedir: Kim İslam’ın dışında farklı bir din üzerine yemin ederse o yemin ettiği millettendir. Kim canına kıyarsa dünyadaki bir nesne ile kıyamette intihar eden kişiye o nesne ile azap edilir. Kim bir mümine lanet ederse o mümini öldürmüş gibidir. Kim bir kişiye küfür isnat ederse-kâfir olmadığı halde ona kâfir derse-onu öldürmüş gibidir(Buhari edep). Ayrıca birbirimize o kadar çok küfür isnat ediyoruz ki aklım almıyor. Kolaylıkla falanca nasıl diye sorunca bırak o zındığı diyebiliyoruz ya o zındık değilse kim zındık? Tabi ki o isnatta bulunan zındık oluyor. Demek ki bu davranışlardan uzak durmalıyız.

Diğer bir Hadis-i şerifte şöyle buyrulmuştur: “Yedi helak edici günahtan uzak durunuz Denildi ki, ya Resulullah, onlar nelerdir? Şöyle buyurdu: Allah’a ortak koşmak, bir cana kıymak, yetim malı yemek, savaştan kaçmak, iffetli, hiçbir şeyden habersiz mümin kadına zina iftirası yapmak” (Buhari, Vesâyâ, 23). Demek ki şirkten nasıl uzak duruyorsak intihardan ve zinadan uzak durmalıyız.

**İntihar sadece İslam ümmetine mi haram?**
İntihar geçmiş ümmetlerde de yasaklanmıştır. Cündüb b. Abdullah’tan Hz. Peygamber (s.a.s)’in şöyle dediği nakledilmiştir: “Sizden önceki ümmetlerden yaralı bir adam vardı. Yarasının acısına dayanamayarak, bir bıçak aldı ve elini kesti. Ancak kan bir türlü kesilmediği için adam öldü. Bunun üzerine Cenâb-ı Hak; kulum can hakkında benim önüme geçti, ben de ona cenneti haram kıldım, buyurdu” (Buhari, Enbiya, 50). Cana kıyanın cezası budur. Hangi ümmetten olduğu önemli değil önemli olan cana kıymamaktır.

SONUÇ:

İslam dini yaşamayı ve yaşatmayı seçenlerin dinidir. İslam dini sadece başkalarını değil kişinin kendini öldürmesini de haram kılmıştır. Bu bedenin emanet olduğunu hatırlatmış ve emanete sahip çıkmanın iman göstergesi olduğunu vurgulamıştır. Onun için Müslümanlar intihardan, canlı bomba olup masumları öldürmekten, birbirlerine beddua etmekten, küfür isnat etmekten uzak durmalıdırlar. Aksi halde toplumda ortak paydalar kalmayacak. Hindistan’da bugün cami imamları birbirlerini tekfir edip toplumu bölüyorlar bizler de öyle olmaktan uzak durmalıyız. Bunun yolu birbirimizi sevmekten ve tanımaktan geçer. İnsan bilmediğinin düşmanıdır. Vesselam.

Hüsrev Simavi( husrev.simavi@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.