38,0272$% 0.01
41,1366€% 0.03
49,2405£% -0.02
3.693,77%0,17
3.022,31%0,09
9.715,58%4,48
Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO)’nın işbirliğiyle ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde Piri Reis Müzesi açıldı. Gelibolulu büyük Osmanlı denizcisi Piri Reis’in 500 yıl önce miras bıraktığı değerleri yaşatmak için Çanakkale Savaşları’nın 100. yılı kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaptırılarak Çanakkale Valiliği’ne devredilen Piri Reis ve Haritaları Sergisi malzemelerinden oluşan interaktif müzenin açılışı yapıldı. Açılışa Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkan Yardımcısı Celal Karakaş, Biga Kaymakamı Fatih Genel, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Enver Aydın, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, kurumların il müdürleri, bürokratlar, ilköğretim ve lise öğrencileri katıldı.
Kurdele kesilmesinin ardından müzenin kurucusu Sinan Ceco, Vali Çınar ve diğer misafirleri gezdirerek bilgi verdi. Çınar ve beraberindekiler, önce Piri Reis’in yaşamını konu alan 15 dakikalık filmi seyretti. Daha sonra Piri Reis’in yaşlılık ve gençlik dönemlerini temsil eden heykelleri, onun ünlü dünya haritası üzerinde masalsı bir yolculuğun yapıldığı interaktif uygulamayı, Piri Reis’in haritasıyla modern örneklerini kıyaslamak için yapılan harita dolabını, bir yüzünde Piri Reis’in çizimleri, diğer yüzünde o alanın aynı açıyla bugünkü uydu görüntüsünün yer aldığı harita ormanını, dokunmatik bir masada yer alan Piri Reis haritasını incelediler.
Vali Ahmet Çınar, yaptığı açıklamada Çanakkaleli ünlü Türk denizcisi Piri Reis’in böyle bir dünya haritasını nasıl çizdiğinin hala tartışıldığını söyledi. Okullara yazı yazarak, ilçe ve köyler dahil Çanakkale’deki bütün öğrencilerin Piri Reis Müzesi’ni ziyaret etmesinin sağlanacağını belirterek, “Böylece tarihiyle barışık, tarihini bilen, tarihiyle övünen bir nesil, geleceğe de daha özgüvenli bakar ve büyük millet olduğunun farkına varır.” şeklinde konuştu. ÇTSO Başkanı Engin ise Piri Reis’in haritasının dünya ticaret yollarının, ticarette uzakları yakın etmenin haritası olduğunu belirterek, “ÇTSO üyeleri olarak, bu değerli mirasa sahip çıkmak onuru hepimizindir.” dedi.
Müzede Piri Reis’in, ünlü haritasını 500 yıl önce Kilitbahir Kalesi’nde yağ kandili ışığında ceylan derisi üzerine işlerken betimleyen bir canlandırma heykelin yanısıra harita ormanı adı verilen bölümde Kitab-ı Bahriye’de yer alan haritalar tabloların bir bölümünde, söz konusu bölgenin aynı açıyla bugünkü uydu görüntüsü de diğer bölümünde yer alıyor. Raylı harita dolabı da müzenin dikkat çeken başka bir bölümü. Bu dolapta dünya haritası, şeffaf cam üzerine basılı halde yer alıyor. Modern dünya haritasıyla Piri Reis’inki kolayca kıyaslanabiliyor. Etkileşimli bölümde ise dünya haritası, masalsı bir yolculuk temasıyla zeminde canlandırılıyor. Ziyaretçilerle etkileşimli bir şekilde çalışan sistemde, 60 saniyede birbirbirini kovalayan iki tema var. Okyanus ve Piri Reis’in dünya haritasında gezme imkanı veren bu bölümde ayrıca bir de seyir terası bulunuyor. Gemi küpeştesi olarak inşa edilen terasta ziyaretçiler, kendilerini denizin ortasında seyahat ediyor gibi hissediyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.