CAMİANIN ÜRETKEN VE DİK DURABİLEN SENDİKAYA İHTİYACI VAR

CAMİANIN ÜRETKEN VE DİK DURABİLEN SENDİKAYA İHTİYACI VAR

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, yetkili sendika nedeniyle Diyanet camiasının ve ülkemizde sendikacılığın çok şey kaybettiğini söyledi.

Diyanet Hizmet Kolunda yetkili sendikanın üye sayısını kat kat artırmasının başarıdan kaynaklanmadığını, hatta Türkiye’de sendikacılık tarihinde görülmeyen rekor oranda yükselişin açıklanamadığını; bunu izah edebilmek için Diyanet İşleri Başkanlığında çalışanlara yeni hakların verilip verilmediğini, saha da görev yapan din görevlilerinin haklarının korunması, kurum da görev yapan tüm personelin refah düzeyinin, huzurunun ve aileleriyle birlikte geleceğe güvenle bakabilmeleri için hangi mücadelelerin yapıldığına bakmanın doğru olacağını söyleyen Hasan Türüt, bunların hiçbiri yoksa yetkili sendikanın bu hormonlu büyümesinin altındaki gerçekleri incelemek gerektiğine dikkat çekerek; toplu görüşmelerde eli kolu bağlı kalan ve hükümetin ağzına bakan, camiamızın haklarının ve hukukunun korunması noktasında yetersiz kalmasına rağmen oransız büyümenin gerçek nedenine işaret ederek şunları söyledi:

“Diyanet Bir-Sen olarak camiamıza diyoruz ki, yetkili sendika zamanımızı aldı, sendikalaşmaya zarar verdi ve camiamızın çok kıymetli personellerinin birbirine düşman gibi bakmasına, kırılmasına, küsmesine, yalanla, iftira ile baskı ile zulüm ile tüm değerlerimizi yerle yeksan ederek öldürmesine neden oldu! Yetkili sendikanın, yetkiyi aldığı tarihten itibaren kurum personellerinin maaş ve özlük haklarında bir iyileşme var mı? Kurum personelleri huzurlu, mutlu ve geleceğinden emin mi? Refah içinde yaşayabiliyorlar mı? Bu soruların tamamına birden verilecek cevap bellidir. O halde siyasal iktidarın ve bürokrasinin verdiği destekle hormonlu büyümeden söz edilebilir! Hükümet yetkilileri ve bürokrasi diğer sendikaların toplantılarına katılmazken yetkili sendikanın toplantılarına katılabiliyorlar. Bu görüntü bile ülkemizde sendikacılığın ne kadar basite indirgendiğinin bir göstergesidir. Diğer sendikaların çalışmaları engelleniyor, üyeler baskı altına alınıyor, haksız ve hukuksuz bir şekilde diğer sendika üyelerine soruşturma açılıyor, disiplin cezaları veriliyor. Diğer sendika üyelerine karşı her türlü yöntem uygulanıyor: İkna, tehdit, mobbing, sürme vs. şeklinde… Hükümetin koruması ve kollaması altında büyüyen bir yetkili sendika ki, biz buna vesayetçi sendika diyoruz, camiamızın haklarını koruyamaz. Yetkili sendika kurum şef, müdür ve daire başkanlarını kendi üyesi ve yönetim kurulunda görev yapmış kişilerden atanmasını sağlıyor. Bunlar yetkili sendika için çalışıyor ve kurum personelleri üzerinde baskı oluşturarak, görevlerini bırakıp, asli görevleriymiş gibi yetkili sendikaya üye yapıyorlar. Açıktan atananlar resmi bir işlem gibi üye yapılıyor. Bu tür uygulamalar ahlaki etik değerlere, vicdana ve yasalara aykırıdır. Kurumumuza güvenin kaybolmasının bir nedeni de budur. Dolayısıyla bunlar bizi derinden yaralıyor ve üzüyor. Herkes bilsin ki, bundan sonra bu tür gayrihukuki işlemlere izin vermeyeceğiz. Hem idareyi hem de yetkili sendikayı bu konuda uyarıyoruz. Kendinize gelin ve sadece görevinizi yapın. Yasalardan ve sendika tüzüğünüzden aldığınız yetki çerçevesinde hareket edin.

Kaldı ki, Hükümetin millet adına yaptığı tüm olumlu ve başarılı çalışmaları yetkili sendikadan önce destekliyoruz. Bu konuda hiçbir sendika bizim kadar cesur değildir, ancak hükümetin yan kolu gibi çalışmak 4688 Sayılı yasaya aykırıdır. Bu görüntüdeki sendikacılığın ne ülkemiz için ne de çalışma hayatı için hiçbir yararının olmayacağını dikkate alarak hem kurum tarafından hem de siyasi hükümet tarafından böyle bir sendikacılığın bitirilmesini bekliyoruz. Böyle bir sendikacılığın dönemi kapanmıştır. Siyasetin arkasına sığınmak, siyasetin arka bahçesi gibi görüntü vermeye çalışmak yasalara aykırıdır. Böyle bir sendikacılık işin ruhuna aykırıdır. Diyanet Bir-Sen hiçbir siyasi vesayet altında değildir, siyasi gücü yoktur, din ve vatan diyebilecek kadar net duruşu olan tek sendikadır. Diyanet Bir-Sen’in tek gücü, tek güvencesi üyeleri ve onlardan aldığı güçtür.

Diyanet Hizmet Kolunda, siyasi sendikacılık devrinin kapandığını söyleyen Türüt, sözlerine şöyle devam etti:

“Yetkili sendika başta olmak üzere, siyasi davranan sendikaların camiamızda işi bitti. Diyanet camiasının, kurumun sorunlarını bilen, taleplerine vakıf, camiamızın beklentilerine cevap verebilecek, camiamızda değişime önderlik yapabilecek ve her konuda camiayı mutlu edebilecek, değişimlere vesile olabilecek, plan ve proje üreten, dik durabilen sendikaya ihtiyacı var. “

Diyanet Hizmet Kolunda, Diyanet Bir-Sen’in yetkili sendikaya alternatif bir sendika olduğunun altını çizen Hasan Türüt, bilinçli ve çok iyi çalışan bir sendika olduklarını ve her geçen gün büyüdüklerini belirterek, Diyanet Bir-Sen güçlendikçe camianın da güçleneceğin, onur ve itibarının artacağına vurgu yaparak şöyle dedi:

Yetkili sendikanın hormonlu büyümesini büyüme ve başarı olarak görmüyoruz. Böyle bir düşünce ve değerlendirme yanlış olur. Diyanet Bir-Sen büyük hedefleri olan bir sendikadır. Camiamızın geleceğine yönelik projeleri olan, aynı zamanda toplumsal bakış açımızı da ortaya koyan projelerle gündem oluşturuyoruz. 2020 yılında da büyüme trendinde olduğumuzu tüm camiamız görecektir. Çünkü sendikamıza karşı bir teveccüh oluştu, bunu görebiliyoruz. Bu teveccüh boşuna değil; yaptığımız çalışmalar, basın açıklamalarımız ortada. Yalan söylemiyoruz, kimseyi kandırmıyoruz. Camiamızı bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Bize üye olsun olmasın tüm kurum mensuplarımız bizim kardeşlerimizdir, arkadaşlarımızdır. Diyanet camiasına hizmet edebilmek için çalışmak, özveride bulunmak hem bir onur ve gururdur hem de kapasite meselesidir! Bu nedenlerle yetkili sendika hükmünü ve varlığını kaybetmiştir. Camiamız yeni arayış içindedir ve o arayışın son durağı da Diyanet Bir-Sen’dir. Yetkili sendika, özgür sendikacılık yapma alanını daraltmış ve kapatmıştır. Diyanet Bir-Sen güçlendikçe teşkilatımız ve teşkilat çalışanlarımız güçlenecektir. Haklarımızın korunması ve savunulmasında daha güçlü olmak zorundayız. Bu nedenle sesimizin gür çıkması için camiamızın desteğini bekliyoruz. Diyanet Bir-Sen nasıl bir sendikadır; araştırsınlar, incelesinler ve değerlendirsinler. Tüm camiamızı Diyanet Bir-Sen çatısı altında buluşmaya davet ediyorum.”

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.