Büyük Hadis Âlimi Tirmizi

Büyük Hadis Âlimi Tirmizi
GÜNÜN DUASI: “Allah’ım! (Haktan) ayrılmaktan, iki yüzlülükten ve kötü ahlaktan sana sığınırım.” (Ebû Dâvûd, Vitr, 32)

Büyük Hadis Âlimi Tirmizi

209 (824) yılında bugün Özbekistan sınırları içinde bulunan Tirmiz’de doğdu. Önce Tirmiz’de, daha sonra HorasanIrak ve Hicaz başta olmak üzere diğer bazı bölgelerdeki âlimlerden hadis öğrendi. İmam Buhârî, İmam Müslim ve Ebû Dâvûd gibi hadisçiler hocaları arasında yer almaktadır. Tirmizî’nin çok duygulu bir insan olduğu, kendisine söz getirebilecek her davranıştan uzak durduğu, dünya malına değer vermediği ve bütün gayretiyle âhiretini imar etmeye çalıştığı bilinmektedir.

Tirmizî hadis ilminde önde gelen âlimlerden biridir. Hadislerin sıhhatini zedeleyici mahiyette, tespit edilmesi son derece zor, gizli kusurları mükemmel şekilde bilen çok az sayıdaki hadis âlimlerinden biridir.

Hadis ilimlerine çok çeşitli katkıları olan Tirmizî’nin el-Cami‘ u’s-Sahih isimli eseri en güvenilir hadis kitapları olarak kabul gören Kütüb-i Sitte içinde yer almaktadır. 279’da (892) vefat etmiştir.

SÖZÜN ÖZÜ

“Kendini sev, sana iyilik edeni sev, iyiliği, güzelliği ve güzeli sev; kendine yakın bulduklarını, ruhunun uyuştuğu kimseleri sev… Hepsinden öte sana bunları veren Allah’ı sev.”

İmam-ı Gazalî

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.