Bu kıldığın namaz değil!

Bu kıldığın namaz değil!

Bir kez gönül yıktın ise
Bu kıldığın namaz değil
Yetmiş iki millet dahi
Elin yüzün yumaz değil

(Yunus Emre)

Gönüller dervişi Yunus ne güzel demiş. Rabbimiz in kendisine yeryüzünde halife olarak yarattığı bir kulun dahi kalbini kıranın kıldığı namaz değil. “Kitaptan sana vahyedilenleri oku,namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayasızlıktan ve kötülüklerden men eder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir”.
(Ankebut 45) buyurun Yüce Mevlanın bu emrini yerine getirdiği halde alıştığı günahlarını terk edemeyen insan kıldığı namazlarını sorgulamalar.

“Nice namaz kılan vardır ki nasipleri sadece yorgunluk ve zahmettir”(Ahmet ibni Hanbel,Müsnet 2) buyurun nebi (Sav) bu sözü acaba kimler için söylemiştir. Fani ömrü için 24 saatini ayırdığı halde ahireti kurtaracak namazı için 3-5 dakikasıni zar zor ayıranlar için söylemiş olabilir mi?Tv dizilerini hicbirseye feda etmeyip namazı son ana bırakan ve sadece farziyla gecistirenler için söylemiş olabilir mi? İnsanligi kurtaracak!! projelerin konuşulduğu is toplantılarını uzattıkça uzatıp namazı rahatlıkla kazaya bırakabilenler için söylenmiş olabilir mi? Tembel tembel namaza kalkıp esneye esneye namaz kıldığı halde haşa Allahtan alacaklı gibi muamele bekleyenler için olabilir mi?

Bu hal üzere kılınan namaz ayeti kerimede ifade edildiği üzere alıkoyamaz haşiyattan ve türlü günahlardan alıkoyamaz .Çünkü sahibi tarafından önemsenmeyen namaz kalpte bir ürperti hasıl etmemektedir.Yıllar yılı kalbe işlemiş günah kirlerini söküp atamaz ve bir süre sonra sahibine de bıkkınlık verip vicdanı yorgun düşürür.

Halbuki âlemlerin Rabbi olan Allah “Müminler gerçekte kurtuluşa ermişlerdir. Onlar ki namazlarinda derin saygı icindedirler “buyurmaktadir. (Muminun 1,2).Namazda huşu’a ulaşmanın yolları aranmadikça namaz sadece şekilde kalıp sahibine hiçbir fayda saglamayabilir. Namazimiz duzelmedikce ahlakımiz düzelmez. Ahlak duzelmedikce de namaz duzelmez. Imam Gazali “Dünya ve ahireti kalpteki himmetleri sirke dolu bir fincana dökülen suya benzer.Fincana ne kadar su dökülürse şüphesiz o nispette sirke dışarı çıkar; zira ikisi bir arada cem olmaz. “diyerek bu hakikate tercüman olmuştur.

Hz.Aişe Validemiz Allah Rasulü (Sav)in namaz hassasiyetini şu şekilde anlatır. “Rasûlullah bizimle bizde O’nunla konuşurduk. Namaz vakti gelince birden başkalasir ve hemen namaza kalkardi. Bu durumda ne O’nun bizi tanıyacak hali kalır nede biz O ‘nu taniyabilirdik. ”

Efendiler Efendisi (sav)bu h aletle kıldığı namazlar ve kulluğu neticesinde Allah’ın en sevgili kulu olmuştur. Fakat kalpte O’nun ibadeti gibi ibadet edebilme niyeti olmayınca kalpteki o boşluk yerini dünyevi çıkarlar elde etme gibi bir niyete bırakabilir. Halis niyet kalpten çıktıktan sonra artık o kul çıkmaz bir yola girmiş demektir. Peygamberimiz içte huşu yakalamadığı halde görünüşte güzel namaz kılmaya çalışan riyakarların yaptığı işi “gizli şirk” olarak nitelemiştir. Namazla Allah’ın değilde başkalarının takdirini kazanmaya çalışmak riyakarlıktır. ve yapılan ibadetin karşılığını kullardan beklemektir. Efendimiz böyle namaz kılanlara Allah’ın değer vermeyeceğini bildirmiştir. (Beyhan, Şuabul iman)Bu yüzden sahabiler ” münafık hususundan Allah’a sığınırlardı. Onlara münafık huşu nasıl olur? diye sorulduğunda “Bedenin hüsyar görünmesi kalbin ise gaflet içinde olması ” derlerdi.

İşte bu şekilde namaz kılanların kıldıklari namazın onu kurtarması Allah’ın takdiriyledir. Allah’ın dinini kendilerine alet edinerek nüfuz edinmeye çalışanlar dünyada amaçlarına ulassalarda ahirette ibadetin neticesinden nasipsiz kalacaklardır. Onların kıldıkları namazlar görüntü itibariyle birtakım insanlar tarafından kabul görüp o kişinin dünyevî çıkarlar elde etmesine hizmet etse de o elde edilen hedefler nice kalplerin kırılmasına, nicelerine elde edilen gücün neticesinde haksızlıklar yapılmasına sebep olacaktır. Bütün ibadetlerin sadece kendi rızası için yapılmasını emreder Alemlerin Rabbi böyle namazdan razı olmadıktan sonra O’nun aciz kulları takdir etse ne olur etmese ne olur….

Rabbim böyle namaz kılmaktan ve böyle namaz kılanların şerrinden muhafaza buyursun….

SûedaNur Çakır( suedanur.cakir@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.