Bu alışkanlık koronada ölüme neden oluyor. Bilim insanları kök hücrede denedi

Bu alışkanlık koronada ölüme neden oluyor. Bilim insanları kök hücrede denedi
California Üniversitesi’nden bilim insanlarının kök hücre üzerinde yaptığı çalışmalarda, sigaranın interferon adlı bağışıklık sisteminin kilit öneme sahip moleküllerinin, düzgün çalışmasını engellendiği keşfedildi. Çalışma, çok ses getirecek bir gerçeği de ortaya koydu. Bulgulara göre sigara, virüsle enfekte hücre sayısının üçe katlanmasına sebep oluyor.

Daily Mail’in haberine göre, California Üniversitesi’nden (UCLA) bilim insanlarının laboratuvar ortamında insan kök hücrelerinden yapılan solunum yolu modelleri üzerinde yürüttüğü çalışma, sigaranın, interferon adı verilen kilit öneme sahip bağışıklık sistemi moleküllerinin düzgün çalışmasını engellediğini ortaya koydu.

Çalışmada sigaranın, virüsle enfekte hücre sayısının üçe katlanmasına neden olduğu görüldü.

Araştırma ekibinden Dr. Brigitte Gomperts, “Solunum yollarını, bir kaleyi koruyan yüksek duvarlar gibi düşünürseniz sigara içmek, bu duvarlarda delikler açmaya benzer. Sigara doğal savunmayı azaltır ve virüsün yerleşmesine izin verir.” değerlendirmesini yaptı.

İnterferonların, enfekte hücrelere, istilacı patojene saldıracak proteinler üretmesini söylediği ve enfekte olmayan hücrelere virüse hazırlıklı olmaları uyarısında bulunduğu ifade ediliyor.

Sigaranın Kovid-19’a etkisi konusunda çelişkili haberler çıkmış, bazı araştırmaların, sigaranın riski azalttığını gösterdiği ileri sürülmüştü.

Yeşilay’ın “Sigara Kullanım Alışkanlıkları ve Bırakma Eğilimi Araştırması” korona salgınının sigarayı bırakma motivasyonunu artırdığını ve son 6 ayda her 10 kişiden 1’inin salgın nedeniyle sigarayı bıraktığını ortaya koymuştu.

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.