34,7532$% 0.05
36,6286€% 0.23
44,2068£% 0.4
2.963,79%0,46
2.653,80%0,46
9.886,05%0,60
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Direktörü John Ging, yaklaşık dört milyon Suriyeli sığınmacıya yapılan gıda yardımının yetersiz finans kaynaklarından dolayı, Ekim ayından itibaren yüzde 40 oranıyla azaltılacağını söyledi. BM yetkilisi, Suriyeli sığınmacıların yardım kotasının Kasım ayında daha da düşeceğini belirterek; bu kararın, insani yardımdan faydalanarak geçimini sağlayan sığınmacılar için çok kötü bir etkisi olacağını ifade etti.
Ging, BM Dünya Gıda Programı’nın Suriye operasyonlarını sürdürmek için acil 44 milyon dolara ihtiyacı olduğunu belirtti.
Yardımların Suriye’nin içine ulaştırılması hakkında ise Ging, Temmuz ayında BM kuruluşlarının Şam yönetiminin izni olmadan Suriye’nin içine yardım ulaştırdığını ve şu ana kadar Türkiye ve Ürdün sınırından Suriye’ye 14 yardım konvoyunun girdiğini açıkladı.
Ging, daha önce Suriye’nin içinde ulaşılması mümkün olmayan bazı bölgelere artık ulaşılabilir duruma geldiğini ve söz konusu bölgelere yardım götürülememesinin tek sebebinin finans kaynaklarının yetersizliği olduğunu belirtti.
Suriye’nin yarısı sığınmacı
Birleşmiş Milletler, Suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaştan dolayı ülkeyi terk eden kayıtlı sığınmacı sayısının 3 milyonu, ülke içinde yerinden olan sığınmacıların ise 6.5 milyonu geçtiğini duyurmuştu.
Suriyeli mültecilerin sığındığı ülkelerin başında Türkiye, Lübnan ve Ürdün geliyor.
Türkiye 3,5 milyar dolar harcadı
Birleşmiş Milletler Enformasyon Merkezi verilerine göre, 2 Temmuz 2014 itibariyle yakın coğrafyadaki Suriyeli sığınmacıların yüzde 28’i Türkiye’de ikâmet ediyor. Türkiye’nin verileri de Türkiye’de ikamet eden Suriyelilerin sayısının 1 milyonu geçtiğini gösteriyor.
Türkiye’de 10 ilde yaklaşık 220 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan 22 kamp var. Son 2,5 yılda hem kamplarda hem de kamp dışında yaşayan Suriyelilere ücretsiz sağlık hizmeti veriliyor; gıda, barınma ve eğitim imkanları da sağlanıyor.
BM verilerine göre, Türkiye Suriyeli sığınmacılar için bugüne kadar 3,5 milyar dolar harcadı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.