35,5435$% 0.28
36,6473€% 0.01
43,5426£% 0.17
3.100,09%0,27
2.713,92%-0,01
9.866,73%1,30
Bitcoin ve dijital paralar, günümüzün en çok konuşulan finansal araçları arasında yer almaktadır. Bu makalede, Bitcoin ve benzeri dijital paraların ne olduğu, nasıl alınıp satıldığı, İslami hukuk açısından değerlendirilmesi ve resmi ile gayri resmi dijital paraların incelenmesi ele alınacaktır.
Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adıyla bilinen bilinmeyen bir kişi veya grup tarafından oluşturulan, merkeziyetsiz bir dijital para birimidir. Bitcoin ve diğer kripto paralar, hükümetlerin denetimine tabi değildir ve herhangi bir işlem ücreti veya transfer maliyeti yoktur. Bu paralar, gerçek para, altın veya gümüş gibi fiziksel varlıklarla desteklenmezler.
Kripto paralar, bilgisayarlar aracılığıyla programlanan sayılar veya elektronik şekillerden ibarettir ve fiziksel bir varlıkları yoktur. Maliyetleri ise sadece kullanılan elektrik ve işlem süresiyle sınırlıdır.
Kağıt para ile arasındaki en önemli farklardan biri, kağıt paraların merkez bankaları tarafından basılması iken, Bitcoin gibi dijital paraların resmi bir otorite tarafından kontrol edilmemesidir.
Ayrıca, dijital paralar kağıt paralara kıyasla büyük dalgalanmalara açıktır.
İslam hukukunda Bitcoin ve diğer kripto paraların durumu, farklı İslam alimleri arasında üç ana görüşe ayrılmıştır:
1- Resmi dijital paralar, merkez bankaları tarafından çıkarıldıkları takdirde, İslami hukuk açısından kullanımına izin verilmektedir.
2- Bu paralar, kağıt paraların yerini alarak devletin, devletlerin veya daha farklı resmi otoritelerin, BM, AB gibi denetimi altında olur ve değerleri devlet tarafından garanti altına alınabilirse…
3- Bu gün fiili durumda ise Resmi dijital paraların kabul görmesi, kağıt paralar gibi insanlar arasında değişim aracı olarak kullanılmalarını sağlamaktadır.
Gayri resmi dijital paralar, İslam hukukunda çeşitli sebeplerle kullanımı yasaklanmaktadır:
Resmi dijital paralar, merkez bankaları tarafından çıkarıldıkları ve devlet denetimi altında bulundukları sürece kullanımına izin verilmektedir. Bu paralar, gerçek para birimlerinin yerini alarak istikrar sağlar ve halk arasında yaygınlaşır.
Gayri resmi dijital paralar, devlet tarafından desteklenmeyen ve kontrol edilmeyen paralar olarak değerlendirilmektedir. Bu paraların kullanımı, yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı İslam hukukunda yasaklanmıştır. Bu paralar, ekonomik istikrarı tehdit eder ve sosyal adaletsizliğe yol açar.
TERCİH EDİLEN HÜKÜM:
Bitcoin ve diğer dijital paralar, resmi kurumlar tarafından desteklenmediği sürece İslam hukukunda haram kabul edilmektedir. Ancak, resmi dijital paralar devletlerin kontrolü altında oldukları ve ekonomik istikrar sağladıkları takdirde kullanımına izin verilmektedir. Gayri resmi dijital paraların kullanımı ise çeşitli hukuki ve ahlaki sorunlara yol açtığı için yasaklanmıştır. En doğruyu Allah bilir…
Yazan: Masud Sabri
Kaynak: İslam Online – Bitcoin ve Dijital Paraların Alım-Satımı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.