Bir hadis-i şerifte ; Bir bedevi, kardeşimde biraz delilik var der. **Efendimiz **(a.s.m) ona; **Fatiha**, **Bakara **ilk 4 ayeti, Bakara 163. ayeti, **Ayet’ul ****kürsi**, Bakara süresi son 3 ayeti, **Al-i ****İmran** 18. ayeti, **Araf **54. ayet, **Müminun **114. ayet, **Cin **3. ayet, **Saffat **1-10 ayetleri, **Haşr **son 3 ayeti, **İhlas**, **Felak**, **Nas ****sure**lerini okudu. Adam hiçbir şey olmamış gibi ayağa kalktı (Hayatus sahabe c.4).
Bir deliyi bile iyileştiren yukarıdaki ayetlerin her türlü hastalığı iyileştireceği düşünülebilir.Bu ayetleri bu nazarla okumak fayda sağlayacaktır kanaatindeyim.Efendimiz (a.s.m) rukye yapmıştır.Yanidua okuyarak üflemiştir.Fakat kendisine üflenmesi için kimseye dua okutmamıştır.Çok sıkıntı çektiği dönemlerde kendi kendine okuyarak ellerine üflemiş ve bütün vücudunu sıvazlamıştır.Maddi hastalıklarını tedavi yaptırmış ama maddi olmayan hastalıklarında kendi kendisine ayet/dua okumuştur.Hatta her gece yatmadan önce ihlas,felak ve nas sürelerini okuyup ellerine üflüyor ve elleriyle bütün vücudunu sıvazlıyordu.
Okuma ve yazma suretiyle tedavinin caiz olabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.Bu şartlar özetle;
1- Okunan/yazılan,** ayet, hadis** veya manası belli olan **dua** olmalıdır,
2- Manası meçhul bir takım isim, harf ve rakamlar kullanılmamalıdır,
3- Tıbbi tedavide olduğu gibi burada da şifa verenin Şafi-i Hakim olan **Allah**’ın olduğunun bilincinde olunmalıdır,
4- Yaptırılma sebebi hastalığı tedavi olmalı; aşık etme, ayırma ve zarar vermeye yönelik olmamalıdır.
Bu şartların sağlanması durumunda yapılan tedavi meşrudur. Fıkıh alimlerinin tespitine göre de bu tedaviden ücret alınması tıbbi tedavide olduğu gibi caizdir.
Yukarıda ifade ettiğimiz gibi her tür hastalığın devasını **Allah**’ın verdiğinin bilincinde olmalıyız. Şayet şifa verenin doktor/ilaç olduğu düşünülürse şirke girilir. Aynı şekilde rukye’de de şifa verenin yalnızca **Cenab-ı Hakk**’ın olduğu bilincinde olunmalıdır. Hastalıkların bizlere emanet olarak **Allah** tarafından gönderilmesinin en temel sebebi imtihandır. **Cenab-ı Hak**, acziyetimizi fark ederek yalnızca O’na yönelmemizi istiyor demektir. Bizlerde bunun bilincine varıp misafir olarak Allah tarafından belli bir süreliğine gönderilen hastalığa sabredip, onu bizden memnun olarak göndermeliyiz. Misafire hürmet etmek gerekir. Misafir olarak gelen hastalığa hürmet edenler imtihanı kazanacaktır. **Rabb**im her tür hastalık imtihanını kazananlardan eylesin! Amin.