35,5592$% 0.33
36,6519€% 0.06
43,5150£% 0.18
3.101,04%0,26
2.714,94%-0,02
9.866,73%1,30
İslam dini, bireylerin dinî ve insanî sorumluluklarını aksatmayan, Allah’ı anmaktan alıkoymayan, mümin şahsiyetini zedelemeyen, küfür ve kâfir taklidine yol açmayan ve kumara teşvik etmeyen eğlence ve spor faaliyetlerini caiz görmektedir. Bu tür etkinlikler, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığına katkı sağladığı sürece teşvik edilir.
İslam, eğlence ve spor faaliyetlerinin belirli ölçüler çerçevesinde yapılmasını öngörür:
İslam’da Eğlence ve Sporun Ölçüleri
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bazı spor dallarını bizzat teşvik etmiş ve bunlarla meşgul olmuştur:
Ok Atma ve Binicilik:
Peygamberimiz (s.a.v.), ok atma ve ata binmeyi teşvik etmiş, bu sporların yapılmasını ümmetine tavsiye etmiştir. Bir hadis-i şerifte,
“وَأَعِدُّوا لَهُمْ مَّا اسْتَطَعْتُمْ مِنْ قُوَّةٍ وَمِنْ رِبَاطِ الْخَيْلِ”
Siz de onlara karşı gücünüzün yettiği kadar kuvvet ve (cihad için) bağlanıp beslenen atlar hazırlayın… (Enfâl, 8/60)
Peygamberimiz (s.a.v.) bu âyette geçen “kuvvet” kelimesini, “Bilesiniz ki kuvvet remy’dir (atmak)” diyerek tefsir etmiştir (Buhârî, Cihâd, 94) (Müslim, Fiten, 82).
Yüzme:
Peygamberimiz (s.a.v.), yüzmeyi öğrenmeyi ve öğretmeyi teşvik etmiştir. Bir rivayette, bir babanın evladına karşı vazifeleri arasında yüzme öğretmek de zikredilmiştir (İbn Mâce, Müsned, 2/276).
Güreş:
Peygamberimiz (s.a.v.), güreş gibi sporlarla meşgul olmuş ve sahabelerini de bu tür faaliyetlere teşvik etmiştir. Tarihi kaynaklarda, Peygamberimiz’in (s.a.v.) kuvvetiyle tanınan Rükâne adındaki birisiyle güreştiği ve onu yendiği rivayet edilmiştir (İbn Hacer, Fethü’l-Bârî, 6/441).
Bu spor dalları, hem bedenî sağlığı korumak hem de askerî hazırlığı artırmak amacıyla teşvik edilmiştir. Peygamberimiz’in (s.a.v.) bu tavsiyeleri, Müslümanların fiziksel ve ruhsal gelişimlerine katkı sağlamayı hedeflemiştir (İbn Kudâme, el-Mughnî, 8/38).
Ok Atma ve Binicilik: Peygamberimiz (s.a.v.), ok atma ve ata binmeyi teşvik etmiş, bu sporların yapılmasını ümmetine tavsiye etmiştir.
İslam dini, eğlence ve spor faaliyetlerine belirli sınırlar çerçevesinde izin verir. Bu sınırlar, Allah’ı zikretmeye engel olmamak, insanî görevleri aksatmamak, mü’min şahsiyetini zedelememek, küfrü ve kâfiri taklit etmemek ve kumara yol açmamaktır. Bu prensipler doğrultusunda, bilardo oynamak da değerlendirilebilir.
Bilardo Oynamanın Hükmü:
Bilardo, kumara alet edilmediği, ibadetleri aksatmadığı ve İslami şahsiyeti zedelemediği sürece, eğlence veya spor amacıyla oynanabilir. Ancak, bilardo oyununun genellikle sigara içilen ve hevai insanların bulunduğu özel mahallerde oynandığı için, oynandığı muhitten dolayı bilardoya soğuk bakılmaktadır. Bu nedenle, bilardo salonlarına gitmek, muhit açısından doğru olmayabilir. Nezih ortamlarda oynanması ise, vakit zayii etmenin haricinde islami açıdan bir mahzuru yok.
Sonuç:
İslam dini, eğlence ve spor faaliyetlerine belirli sınırlar çerçevesinde izin verir. Bu sınırlar, Allah’ı zikretmeye engel olmamak, insanî görevleri aksatmamak, mü’min şahsiyetini zedelememek, küfrü ve kâfiri taklit etmemek ve kumara yol açmamaktır. Bu prensipler doğrultusunda, bilardo oynamak da değerlendirilebilir. Ancak, bilardo oyununun genellikle sigara içilen ve hevai insanların bulunduğu özel mahallerde oynandığı için, oynandığı muhitten dolayı bilardoya soğuk bakılmaktadır. Bu nedenle, bilardo salonlarına gitmek, muhit açısından doğru olmayabilir. Nezih ortamlarda oynanması ise, vakit zayii olacağından bununla iştigal edilmemesi evladır.
İslam, bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığını koruyan, dinî ve ahlaki değerlere uygun eğlence ve spor faaliyetlerini destekler. Ancak bu faaliyetlerin, ibadetlere engel olmaması, ahlaki değerlere uygun olması ve kumar gibi haram unsurlar içermemesi esastır. Müminler, bu ölçülere riayet ederek sosyal ve sportif faaliyetlerde bulunabilirler.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.