Beyşehir Gölü kuraklık nedeniyle kırmızı alarm veriyor. Azalan yağışlar Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünü de vurdu

Beyşehir Gölü kuraklık nedeniyle kırmızı alarm veriyor. Azalan yağışlar Türkiye’nin en büyük tatlı su gölünü de vurdu
Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde su, kıyıdan yaklaşık 50 metre çekildi. Konya ve Isparta topraklarında bulunan gölde su seviyesinde beklenenin üstünde azalma olduğunu belirten Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, ”Beyşehir Gölü, ağlıyor diyebiliriz. Balıkçılık da durdu. Kırmızı çizgiye geldi diyebiliriz” diye konuştu.

habere göre, yağışların az olması nedeniyle yaşanan kuraklık, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olarak bilinen Beyşehir gölünü de olumsuz etkiledi.

225d381fd7b07e82ab6cf62eded2a3e0.jpg

656 kilometre yüzölçümüne sahip olan gölde, sular 50 metre çekildi. Çarşamba Çayı ile Konya Ovası’nın sulanmasına katkı sağlayan gölde 466 balıkçının da geçimi zorlaştı.

2f18e11577ae8366fcf254fb62642530.jpg

“BEYŞEHİR GÖLÜ KIRMIZI ALARM VERİYOR”

Konuyla ilgili konuşan Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, ”Dünya çapında küresel ısınmadan dolayı bütün göl ve göletlerimizde çekilme meydana geldiği gibi aynı Beyşehir Gölü’nde de beklentilerin çok üstünde bir suyun azaldığını görüyoruz. Beyşehir Gölü, ağlıyor diyebiliriz. Akdeniz’in yaylası, Konya’nın denizi olarak tabir ettiğimiz Beyşehir Gölü’nde şu an da gördüğünüz gibi beklentinin çok altında ve kıyıdan 50 metre suların çekildiğini görebilirsiniz. Ciddi bir şekilde Beyşehir Gölü ağlıyor ve alarm veriyor. Kırmızı çizgiye geldi diyebiliriz” dedi.

27328a49a68eb614284e5f3f6bfc9f2a.jpg

“BİLİNÇSİZ SULAMA SUYU AZALTTI”

Göldeki suyun azalması nedenleri arasında bilinçsiz sulamanın da yer aldığını ifade eden Kurt, “Bu duruma küresel ısınmanın yanı sıra birincisi hoyratça sulamalardan meydana geldi. İkinci sebebi Beyşehir Gölü’nü besleyen dere ve akarsuların bazılarının önüne barajların yapılması ve yapılan barajlarında su tutmamasıdır.  Şu an ki yapılan barajlar su tutmuyor. Tam tersine Beyşehir Gölü’ne gelen akarsularında damarları kesildi” diye konuştu.

17da9c195b9ef1cc7411c674379494b6.jpg

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.