Başlangıçlar güzeldir. Başlangıçlar heyecanlıdır, özeldir. Farklı iklimlere götürür insanı; yeni bir ruh kazandırır, değişik dünyaların kapılarını açar insana. Tohumun toprağın bağrına düşüp neşvü nema bulması gibi tazelendirir insanı.
Kimi başlangıçlar kudrettendir. Yüce Kudretin her bakımından insan yararına olan yeryüzünü ve gökleri yaratması gibi. “İnkar edenler, göklerle yer bitişik bir halde iken bizim onları birbirinden kopardığımızı ve her canlı şeyi sudan yarattığınızı görüp düşünmediler mi?” (1).
Kimi başlangıçlar hikmettendir. İlk insan, ilk **Peygamber** Hz. Adem’in yaratılışı gibi. ” Ben balçıktan, işlenebilen kara topraktan bir insan yaratacağım. Onu yapıp Ona ruhumdan üflediğimde Ona **secde**ye kapanın” (2).
Kimi başlangıçlar merhamettendir. Azgın kavimlere helâk edip ve felaket geldikten sonra **Rabb-i Rahim**in yeni insanlar yaratıp onlara yeni uyarıcılar, yeni irşatçılar göndermesi gibi. ” Biz **Rabbi**nin bir rahmeti olarak **peygamber**ler göndermekteyiz.”(3). “Rızasını arayanı Allah onunla kurtuluş yollarına götürür ve onları iradesiyle karanlıklardan aydınlığa çıkarır, dosdoğru bir yola iletir.”(4)
Kimi başlangıçlar iffettendir. Erkek eli değmemiş, temizlerden daha temiz olan Hz. Meryem’in biriciği Hz. İsa’yı Dünya’ya getirmesi gibi.
“(Meryem), “Ey **Rabbim**, bana bir beşer dokunmamışken nasıl çocuğum olur?” dedi. **Allah**: “Öyle ama, Allah dilediğini yaratır, bir şeyin olmasını dilediğinde ona sadece “Ol” der, o da hemen oluverir.” dedi (5).
Kimi başlangıçlar zulmettendir, cehalettendir. **Mekke**’nin zifiri karanlığı içine **Resul**ün nur-u azam olarak doğması gibi. ” Ey Peygamber! Biz seni bir şahit, bir müjdeleyici, bir uyarıcı; Allah’ın izniyle kendi yoluna çağıran bir davetçi ve aydınlatıcı bir kandil olarak gönderdik. ” (6).
Kimi başlangıçlar fetrettendir. **Vahyin** kesilmesiyle Ümmü Cemillerin ‘unutuldun mu, terk edildin mi’ nidalarına “Rabbin seni ne unuttu ne de terk etti” fermanıyla cevap verilmesi gibi. “Kuşluk vaktine ve karardığı zaman geceye and olsun ki Rabbin seni ne unuttu ne terk etti. Şüphesiz ki senin için ahiret hayatı dünya hayatından hayırlıdır. Rabbin sana öyle güzel nimet verecek ki sen hem Rabbinden hem de vereceğinden Razı olacaksın.”(7).
Kimi başlangıçlar gurbettendir. Hüzün **Peygamberi Efendimiz**in **Mekke**’den **Medine’**ye hicreti gibi. ” Rabbin eziyet edildikten sonra hicret edip ardından da sabrederek cihad edenlerin yardımcısıdır. “(8)
Kimi başlangıçlar uhuvvettendir. Mekke’den Medine’ye hicret edip, yurdunu yuvasını bütün ‘var’ını geride bırakan kahraman **Muhacir**’e en az onlar kadar fedakarane kucak açan **Ensar** gibi. ” **İman** edip Allah yolunda hicret ve cihat edenler, onları barındıran ve yardım edenler var ya, işte gerçek** Mümin**ler onlardır. Onlar için mağfiret ve bol rızık vardır. “(9).
Kimi başlangıçlar nusrettendir. Apaçık bir fetih olan **Hudeybiye**’den sonra insanların grup grup Allah’ın **din**ine dehalet etmeleri gibi. “Allah’ın yardımı ve fetih geldiğinde insanların fevc fevc **Allah**’ın dinine girdiğini göreceksin.” (10).
Kimi başlangıçlar meveddettendir. İki ayrı dünya olan iki gönlün iki “can”ın bir olmaya karar verip ağır bir sözleşmeye imza atması; evlilik gibi. “İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi Allahın varlığının delillerindendir. ” (11).
Kimi başlangıçlar hasrettendir. Bir ananın, bebeğinin rahmine düştüğü ilk andan itibaren yavrusunu özlemle bekleyip ona kavuşması gibi. ” Rabbimiz. Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve evlatlar bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl.” (12).
Kimi başlangıçlar gayrettendir, himmettendir. Çocuğun büyük bir heyecanla okuluna başlayıp, ufak elleri ağırıncaya kadar yazı yazıp, ders çalışması gibi. İnsanın ailesinin geçindirmek ve iaşesini temin etmek için alın teri dökeceği işe büyük hayallerle başlaması gibi.
“Bilsin ki insana ancak çalıştığının karşılığı vardır.” (13).
Kimi başlangıçlar haşyettendir. İnançsızların bir yokluk, bir hiçlik, ademe mahkumiyet olarak bildiği ölümü, gönlü imanla meşbu insanların korkuyla titreseler de yepyeni bir başlangıç, bir dünya tebdili, her şeyden güzeli Yar’e vuslat olarak görmesi gibi. “Şüphesiz Rabbim **Allah**’tır deyip dosdoğru yolda yürüyenlerin üzerine melekler iner. Onlara: “Korkmayın, üzülmeyin size vaad olunan cennet ile sevinin.” derler (14).
Kimi başlangıçlar cennettendir, ru’yettendir.Sonsuz mutluluğa müstehak müminlerin yepyeni hayatlarına başlayıp, **cennet**i ve cennet nimetlerini fark etmeyecek güzellikteki **Cenab-ı Hakk**’ın cemalini müşahade etmesi gibi. Kim Allah’a ve Resulü’ne itaat ederse Allah onu altlarından ırmaklar akan cennetlere koyar. Onlar, orada ebedi kalacaklardır. İşte büyük kurtuluş budur.” (15). “O gün bazı yüzler işıl işıl parlar ve **Rab**lerine bakar.” (16).
Güzel başlangıçlar yapmak gerek; güzel sonuçlar elde etmek için. Hatırlarda ve Gönüllerde güzel izler bırakmak için. Hayrolan niyetlerimizle akıbetlerimizi de hayır kılmak için. Ne diyelim, Cenab-ı Hak muinimiz ola..
1- 21/30 9- 8/74
2- 15/28-29 10- 110/1-2
3- 44/5 11- 30/21
4- 5/16 12- 25/74
5- 3/47 13- 53/39
6- 33/45-46 14- 41/30
7- 93/1..5 15- 4/13
8- 16/110 16- 75/22-23