38,2552$% 0.34
43,8333€% 0.15
51,0885£% 0.12
4.075,24%0,33
3.326,81%0,01
9.317,24%-0,84
Cübbeli Ahmet Hoca **banka promosyonlar****ı**nın kesinlikle bankada bırakılmamasını söyledi.
Vahdet Gazetesi’nin haberine göre **Cübbeli Ahmet Hoca**, “**Faiz **müessesesine detek olmamak için bankaların verdiği promosyonları kesinlikle bankada bırakmamak lazım. Promosyonu alan kişi muhtaç ise kendi kullanabilir. Geçimini sağlayabiliyorsa fakire fukaraya vermelidir” dedi.
**Cübbeli Ahmet Hoca**’nın konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: Şirketlere ‘İşçilerinizin maaşlarının bankadan ödeyin’ diyorlar. Mecburen böyle şeylere bağlamışlar şirketleri. İşçilerin maaşları bankadan ödendiği için bu sefer banka tercihi devreye giriyor.
Biz ‘Mutlaka finans kurumlarını tercih etmelisiniz’ diyoruz. Çünkü finans kurumları **faiz**sizdir, kar payı esasına dayanır. Şeyhimiz **Mahmud Efendi Hazretleri** bunun üzerinde dururdu. Hatta finans kurumlarının şubelerinin artması için çok ricacı olurdu. İlçelerde falan yoktu o zamanlar. ‘Oralarda da çoğalın da milleti öbür bankaya girmekten kurtarın’ buyururdu. Bundan dolayı şirketler finans kurumlarını tercih etsinler. Ama oldu ki diğer tür bankaya mecbur olundu. Bu durumda promosyon veriliyor.
Bu promosyonları kesinlikle bankada bırakmamak lazımdır. Çünkü o zaman **faiz **müessesesine destek vermiş olursun. O para ona kalırsa **faiz **müessesesi güçlenir. Bu promosyonları şirket alıp mı dağıtıyor yoksa şahısların kendilerine mi veriliyor burada fark var. Eğer şirketler alıyorsa, hak onlarınsa, anlaşma öyleyse şirket bu promosyonları kendi kullanmamalı, fakir fukaraya dağıtmalıdır.
Eğer şahsın kendine veriliyorsa promosyon, o işçi kendi durumuna göre hareket eder. O promosyonu bankaya bırakmamalıdır. **Faiz **müessesesini güçlendirmemek adına çekmelidir. Çektikten sonra da kendisi **zekât **alacak durumda muhtaç ise kullanabilir. **Zekât**, sadaka alacak durumda değilse, geçinebiliyorsa kendinden çok daha muhtaç olan fakire vermelidir.
**DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU’NA GÖRE “HELAL”**
Faizin haram olduğunda şüphe yoktur. Ancak banka promosyonları için bunların faiz olduğunu söylemek mümkün değildir.
Kamu kurum ve kuruluşları, çalışanlarının ücret ve maaşlarını anlaşmalı her hangi bir bankadan alabilirler. Bankaların, bu hizmetleri yürütme konusunda kurum ve kuruluşlarca kendilerinin tercih edilmesi için gerek kurum ve kuruluşlara gerekse çalışanlarına vermiş oldukları promosyonlar hediye mahiyetinde olup faiz niteliği taşımaz. Bankanın vermiş olduğu fazlalığın faiz olabilmesi için, kurum çalışanları ya da onlar adına yöneticilerin banka ile faiz akdi yapmaları gerekir. Örneğin, kurum çalışanları, hesaplarında bulunan paranın şu miktarını şu kadar gün çekmeyip hesabında tutacaklar ve bunun karşılığında da kendilerine şu miktarda fazlalık verilecektir şeklinde bir akid yapılsa faiz olur. Burada böyle bir şart yok. Dolayısıyla, dileyen dilediği miktarda parayı hesabında tutabilmekte, dileyen de dilediği miktarda parayı hesabından çekebilmektedir. Buna göre, maaşınızı aldığınız bankanın, gerek nakit gerekse eşya olarak vereceği promosyonu bağlı olduğunuz kurum, yaptığı anlaşmaya göre kurum için harcayabileceği / kullanabileceği gibi kurum çalışanlarına da dağıtabilir. Bu itibarla, ücretlilerin her hangi bir faiz anlaşması yapmaksızın maaşlarını aldıkları bankanın vermiş olduğu parayı harcamalarında bir sakınca yoktur.