Her ebeveyn çocuğunu ruhsal ve fiziksel olarak sağlıklı bir sekilde yetiştirmek ister, Çocuklarının kişilikli, ahlaklıve kendine güvenen bireyler olarak topluma kazandırmaktır hayalleri.Tabi ki bu konuda en büyük rol anneye düşmektedir. Ancak bizim ülkemizde annelerin üzerine yüklenen yük maalesef olması gerekenden daha fazladır. Belki bunda işten çok yorgun gelip çocuklarına zaman ayır(a)mayan, akşama kadar sabrı tükenmiş olup çocuklarına tahammülü kalmamış babaların etkisi vardır.
Her ne kadar bu böyle olsa da şunu kesinlikle unutmamalıyız ki ; çocuk gelişiminde annenin olduğu kadar babanın da kendine özgü çok önemli etkileri vardır ve anne bu konuda babanın yerini asla dolduramaz.
Şöyle ki çocuğa özgüveni verecek ve cesareti öğretecek kişi babadır. Babasıyla arası iyi olan, onunla kaliteli vakit geçiren çocuklar daha özgüvenli çocuklar olurlar. Anne fıtrat olarak daha şefkatli ve korumacıdır. O yüzden çocuğu yüreklendirmek, cesaretlendirmek babanın görevidir. Hatta çocuk ne zaman ve nerede risk alması gerektiğini yine babasından öğrenir. Sınırları da baba belirler.Baba bir konuda çocuğunu cesaretlendirirken nerede durulması gerektiğini de öğretir.
Aynı zamanda çocuklar babalarıyla birlikte toplum içinde olduklarında, babalarını gözlemleyerek insanlarla iletişimi,sosyalleşmeyi,bir problem olduğunda çözümlemeyi, strateji geliştirmeyi babalarından öğrenirler.
Diğer taraftan baba evde otoritedir. Annenin bazen bütün gün çocuğuna defalarca dile getirdiği, çözmeye çalıştığı bir problem babanın eve gelişiyle kolayca hallolur. Eğer otorite görevi anneye devredilirse, anne fıtrat olarak bu konuda zorlanır, zamanla yorulur ve hırçınlaşır. Bunun sonucunda da anne-çocuk arası münakaşalar çoğalmaya başlar. Belki kolayca halledilebilecek sorunlar babanın evde pasif ve ilgisiz kalmasıyla çözümsüz bir hal alabilir.
Babanın çocuk üzerindeki önemli etkilerden birisi de babanın çocuklarının hayatında ilk erkek olmasıdır. Erkek çocuğu babasıyla geçirdiği vakitlerde babayı gözlemleyecek ve onu model alacaktır ve erkeklerin dünyasını öğrenecektir. Bu sayede erkek çocuğu sağlıklı bir cinsel kimliğe sahip olacaktır. Kız çocuğu içinde karşı cinsten biri olarak ilk tanıdığı kişidir baba.. Babasıyla güçlü iletişimi olan sağlıklı ilişki kurabilmiş kız çocuklarının ileriki yaşlarda karşı cinsle olan iletişimi ve ilişkileri daha iyi olacaktır.
Babanın çocukları üzerinde diğer bir etkisi de anneyedestek ve davranışlarıyla olacaktır.. Baba anneyi evde maddi-manevi ne kadar desteklerse anne de o kadar rahatlayacak ve çocuklarına daha verimli olabilecektir. Peygamber efendimiz (SAV)“Sizin en hayırlınız,hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır.” buyurmuşlardır. Buradan şunu çıkartabiliriz; Evde mutlu ve huzurlu bir anne demek, mutlu çocuklar demektir. Eşiyle tartışmış, kırgın, üzerine yüklenenleri kaldırmakta güçlük çeken bir annenin çocuklarıyla sağlıklı ilişkiler kurması beklenemez.
Günümüzde babalar her ne kadar eskilerin otoriter ve sert babalarından daha ılımlı olsalar da çocukların daha fazlasına ihtiyacı vardır. Baba işten yorgun gelebilir, yoğun bir gün geçirmiş olabilir. Dinlenmek en doğal hakkıdır. Ancak şartlar ne olursa olsun çocuğunu önemseyen duyarlı bir baba çocuğuna zaman ayırmayı başaracaktır. Babanın dinlenme vaktinden çocuğuna ayıracağı yarım saat baba için çok büyük bir kayıp olmayacağı gibi çocuğunun geleceği için çok büyük kazanç olacaktır.
Kaynaklar :
1-Baba ve Çocuk (2014)www.pedagoji dernegi.com
2-Hadisi Şerif,Tirmizi (r.a.) İbni Mace (r.a)