Aşının koruyuculuğu yüzde 91 denilmişti. Çin şirketi Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı gerçeği açıkladı

Aşının koruyuculuğu yüzde 91 denilmişti. Çin şirketi Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı gerçeği açıkladı
Türkiye’nin Çin’den aldığı korona virüs aşıları için yapılan yeni bir çalışmada, aşının koruyuculuk oranının yüzde 50 olarak açıklandığı bildirildi. Bilim Kurulu aşının yüzde 91 koruyuculuğu olduğunu açıklamış Endonezya’da bu oranın yüzde 65 olarak açıklanması tartışmalara neden olmuştu.

GazeteDuvar’da yer alan habere göre, Türkiye’nin Çin’den 50 milyon doz alacağı Sinovac’ın korona virüs aşısının koruyuculuk oranı gün geçtikçe daha da düşük olarak açıklanıyor.
Türkiye’de bilim kurulunun “Yüzde 91” olarak açıkladığı koruyuculuk oranı, Endonezya’da yüzde 65 olarak açıklanmıştı. Aynı aşı için Brezilya’da yapılan testlerde oran önce yüzde 78 olarak açıklanırken, yetersiz görülen çalışmanın yenilenmesi sonucu aşının koruma oranının yüzde 50,38 olduğu belirtildi.
Aşıyı üreten Çin şirketi Sinovac’ın Brezilya’daki ortağı Butantan Enstitüsü, 13 bin kişinin katıldığı Faz-3 denemelerinde elde ettikleri genel koruma oranının yüzde 50.38 olduğunu duyurdu. 

Açıklamada, Brezilya’daki denemelere salgının ağır seyrettiği dönemde sağlık çalışanları ve 60 yaş üzeri gönüllülerin de katıldığı, bu nedenle Faz-3 sonuçlarının diğer ülkelerde elde edilen sonuçlarla karşılaştırılamayacağı savunuldu.
Türkiye ve Endonezya’dan farklı olarak, Brezilya’daki denemelere 60 yaş üstü gönüllüler de katılmıştı.
Öte yandan Türkiye’de 14 günlük test süreci bugün sona eriyor.
Testlerden olumlu sonuç alınması durumunda TİTCK tarafından aşılara “Acil Kullanım Onayı” verilecek.

ÖZEL ARAÇLARLA DAĞITILACAK

Bu süreçte aşılar, Sağlık Bakanlığına ait iklimlendirme özelliğine sahip, özel tasarlanmış araçlarla il depolarına dağıtılacak.
Bilim Kurulunca çeşitli nüfus grupları arasında enfeksiyon kapma, ölüm oranı, olumsuz toplumsal etki riski gibi unsurlar göz önüne alınarak aşılamadaki genel öncelikler belirlendi.

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.