38,2433$% 0.04
43,8902€% 0.41
50,6745£% -0.42
4.099,44%0,57
3.350,66%0,71
9.317,24%-0,84
25 Ekim 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğan aşık geleneğinin son büyük temsilcisi, Türk halk ozanı Aşık Veysel’in yaşamı bir müzikale konu oldu. Derdini, tasasını sazı ve türküleriyle dile getiren Aşık Veysel’i sahneye taşıyanlarsa; “bu müzikali yapmak gönül borcumuzdu” diyen üniversite öğrencisi Numan Çakır ve arkadaşları.
Yönetmen Numan Çakır, müzikal ile alakalı şu ifadeleri kullandı: “Aşık Veysel’i her Türk genci gibi okuyoruz, araştırıyoruz ama okuduklarımız hep sınırlı. Biraz daha okumaya başlayınca onun daha farklı yönlerini fark ettim. Dedim ki “Burada bir ışık var, çekiyor.” Zaten okudukça, ilgilendikçe, araştırdıkça hikâyesiyle hayatıyla onu okudukça, onunla ilgili bir şeyler yapmaya karar verdik. Aslında ilk başta aklımızda müzikal yoktu. Gönül borcumuzu, vefa borcumuzu ödeyecektik. Ama orijinal bir şey olsun, herkesin yapmadığı bir şey olsun istedik. 2013 yılının Temmuz ayında karar verdik, bugünlere kadar geldi.”
**MÜZİKAL, TÜRKİYE’DE BİR İLK**
Türkiye’nin ilk ve tek Aşık Veysel müzikali, halk ozanının farklı yönlerine ışık tutuyor. Sevgi temasına sahip müzikalde 20 genç tiyatrocu rol alıyor. Hedefleriyse Aşık Veysel’i daha iyi tanıtmak. Müzikalin yönetmeni Numan Çakır, müzikal hakkındaki sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Aslında hayat mücadelesi etkiliyor. Şimdi biz başımıza en ufak bir şey geldiği zaman pes eden insanlarız. Ama Aşık Veysel kör olmasına rağmen, bir sürü acı çekmesine rağmen, eşinin kaçmasına, çocuklarının ölmesine rağmen hayat mücadelesinden hiç vazgeçmemiş her zaman umutlu olmuş ve insanlara umut taşımış.Kör, hiç kimseye müdahale edemiyor. Kendisi de anlatıyor zaten. ‘Gözüm görseydi ben ona haddini bildirecektim’ diyor kaçan eşi hakkında. Eli kolu bağlı ama yaşam mücadelesi devam ediyor, yaşamayı seviyor, toprağı, insanı seviyor.”
**SİNEVİZYON VE DANS GÖSTERİSİ**
Aşık Veysel’in sesine de yer verilen; sinevizyon gösterisi ve danslarla zenginleşen müzikalde sazı ve sözüyle aşıklara teselli olan Aşık Veysel’in eserleri duyuluyor. Karabük Üniversitesi öğrencisi Muhammed Dursun’un bağlamasıyla eşlik ettiği müzikalde solist Gafur Alkan sesiyle dinleyenleri büyülüyor.
**AŞIK VEYSEL’LE BÜYÜDÜK**
Solist Gaffur Alkan, Aşık Veysel ve müzikal ile alakalı şu sözleri sarfetti: “Aşık Veysel’le büyümüş biriyim, diyebilirim. Çünkü küçüklüğümüzden beri hep dinliyoruz. Önce ‘Kara toprak’ sonra Uzun İnce Bir Yoldayım’ biz hep bunlarla büyüdük. Kulaklarımız aşina buna. Bunları dinlerken insan kendi içinde yaşıyor buı sözleri. Zaten ben bunlarla büyüdüğüm için söylerken de yaşıyorum.
Aşık Veysel müzikalini 26 Aralık’ta Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda sahnelemeye hazırlanan üniversiteli gençler, Türkiye’nin dört bir yanına ulaşmak için destek bekliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.