36,6753$% 0.09
40,0531€% 0.19
47,6169£% 0.05
3.515,47%-0,04
2.984,18%-0,12
10.840,59%1,05
**BEDİRHABER -**** ****
Arap basınında Paris saldırısı nasıl yankı buldu?
**
12 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırının hedefi olan Fransız mizah dergisi **Charlie Hebdo**; siyasetçileri, dini inançları, özellikle de İslam’ı hedef alan bir karikatür dergisidir.
2007 yılında ırkçılık suçlamasıyla dava açılmış ancak davadan sonuç alınmamıştı. **Charlie Hebdo** 2011’de Hz. Muhammed’i konu alan karikatürü ‘Şeriat Hebdo’ isimli bir sayıyla yayınlanmasının ardından bombalı saldırıya uğramıştı. Ve tarih yine tekerrür etti.
Siyasetçi ve dini liderleri hicvetmekten çekinmeyen Charlie Hebdo’nun bu tutumu Fransa’da genel olarak ifade özgürlüğü olarak görülüyor. Dünya basınında da geniş yer bulan saldırıya tepkiler yağıyor. Arap basınında büyük yankı bulan saldırı kınanırken, derginin tutumunun demokrasiyle bağdaşmadığını ifade ediyorlar. Bazı Arap ülkelerinin gazetelerinde saldırı şu şekilde ifade edildi;
**Suudi Arabistan’ın resmi gazetesi el-Hayat**’ta yazan Şefik Nazım el-Kıbru; ‘’ Terör ve ırkçılık arasındaki Fransa’’ başlıklı haberiyle dikkat çekti. Haberinde; bir çok ülkenin başkentinde İslam veya herhangi bir din adı altında sivillerin darp edilmesinin kabul görülemeyeceğini ifade eden Kıbru, çizilen bir karikatürden dolayı şiddetin ve öldürmenin hak olmadığının altını çizdi. El-Hayat gazetesinde yer alan haberde: al-Azhar; Fransa’da bugün yayınlanan karikatür dergisi Charlie Hebdo’nun ilk sayfasında yer alan Hazreti Muhammed’in tasvir edildiği resim için Müslümanlara ‘görmezden gelin’ çağrısı yaptı. Ve konuşmasına; ‘‘İnsanlık ve şefkat Peygamberi ahlaki olmayan ve medeniyetle bağdaşmayan bu çirkin resimden soyuttur’’ sözleriyle devam etti.
**Ürdün’de yayınlanan ad-Dustur gazetesi** ise; ‘’Fransa demokratik açıdan zor bir sınavda’’ diye manşet attı. İbrahim Abdu’l Mecid el-Kays’a ait haberinde; Fransa’da yaşayan Müslümanların, İslam adı altında Charlie Hebdo’ya yapılan terör saldırısı neticesinde herhangi bir suçlarının olmamasına rağmen özür dilemek zorunda kaldıklarını ifade etti. Yazısında; Holokost bir düzenin, bir anlayışın hakim olduğu Fransa’da demokrasinin olamayacağına vurgu yapan el-Kays; bunun ülkede sayıları üç milyon olan Müslüman nüfusa eziyet olduğunu ve bu dayatma düzeninin dışına çıkmanın yasak oluşuna karşı ‘’demokrasi bunun neresinde?’’ ifadesine yer verdi.
**Filistin el-Kudus gazetesi**nde, İbrahim Derviş; Charlie Hebdo saldırısının, 11 Eylül’de Müslümanlara yönelik yapılan terör algısı ve amacına hizmet eden aynı ve yeni bir provokasyon olduğuna dikkat çekti.
Dışhaberler / Büşra Yaşar
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.