Anadolu Sağlık Sen “KPDK, BİR AN ÖNCE TOPLANMALIDIR”

Anadolu Sağlık Sen “KPDK, BİR AN ÖNCE TOPLANMALIDIR”

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 21 inci maddesi’ne göre Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) her yıl Mart ve Kasım aylarında toplanması gerekirken, Mart ayında seçim bahanesiyle, Kasım ayında da bütçe görüşmeleri bahane edilerek toplanamayan KPDK’nın bir an önce toplanması çağrısına Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın’da katılarak KPDK’nın toplanması çağrısı yaptı.

“Kurulun sekretarya hizmetlerini yürüten Devlet Personel Başkanlığı’nın ne yaptığını merak ediyoruz” diyen Taşkın, yetkili sendikaların da bu duyarsızlığına şaşırdıklarını ve KPDK’nın ismen var olduğunu, ancak tüzel açıdan varlığının görülemediğini belirterek basın açıklaması yaptı. 

KPDK toplantılarına katılan sendika ve konfederasyonların toplu sözleşme görüşmeleri sırasında nasıl davrandıklarını, ne dediklerini, memur ve emeklilerin haklarının masa da nasıl bırakıldığını çok iyi bildiklerini ifade eden Taşkın, Plan ve Bütçe Komisyonunda memur ve emeklinin ekonomik durumunu düzeltici bir madde göremediklerini, dolayısıyla KPDK’nın acil toplanarak bu konuyu gündeme getirmesi gerektiğine işaret ederek şöyle dedi:

“Plan ve Bütçe Komisyonunda 2020 Mali Yılı Bütçe Kanunu Teklifi görüşülürken, memur ve emeklinin durumunu düzeltici bir madde göremedik. Eşit işe eşit ücret, adil vergilendirme, insan onuruna yakışır çalışma koşulları vb. gibi maddeler göremedik. Hâlbuki Türkiye, uluslararası sözleşmelere taraf olmuştur. Ancak bu sözleşmeleri ve eleştirileri dikkate almıyor, “yaptım oldu” tarzında dayatmacı ve tek yanlı uygulamalara başvuruyor ve kamu çalışanlarının memnuniyetini dikkate almıyor. Bunlar da sosyal huzursuzluğa neden oluyor. Dolayısıyla memur ve emeklilerin ekonomik durumlarını düzeltecek çeşitli yöntemlere başvurulabilir ve bu yöntemler 2020 Mali Yılı Bütçe Teklifine eklenebilir. Bunu yapması gereken kurullar da bellidir. Toplu sözleşme görüşmelerine taraf olan ve KPDK toplantılarına katılan sendika ve konfederasyonlar bu konuların 2020 Mali Yılı Bütçesine eklenmesini talep edebilirlerdi. Maalesef hiçbirinden ses çıkmıyor. 

KPDK toplantılarının ertelenmesi kamu çalışanlarının zararına, hükümetin ise lehinedir. Durum bu kadar açık iken yetkili sendika ve konfederasyonun sessizliğe bürünmesi dikkat çekicidir. Yetkili konfederasyon, kamu çalışanlarının haklarını korumakta acizlik içindedir. Kendi çıkarları için kamu çalışanlarının menfaatlerini göz ardı ediyorlar. Yetkili konfederasyonun yapması gereken, vergi oranının %15’de sabitlenmesini sağlayarak memur ve emeklinin daha fazla vergi mağduru olmalarını önlemektir. Öte yandan emekli olan memurların aylığı %50 oranında düşmektedir. Bu adil değildir, bununla ilgili düzenleme yapılması için çalışılmalıdır. Defaten açıkladığımız gibi Yardımcı Hizmetler Sınıfı çağ dışı bir uygulama olup kaldırılmalıdır. 3600 ek gösterge tüm kamu çalışanlarına ve emeklilerine ayırt edilmeksizin verilmelidir. Sağlık teşkilatlarında yıpranma payından yararlanamayanları da kapsayacak şekilde yeni bir düzenleme yapılmalıdır. Memura ikramiye verilmesi, sözleşmeli istihdamına son verilmesi, yıllık izinler de işçiler de olduğu gibi iş günü üzerinden düzenleme yapılması, ehliyet ve liyakate önem verilmesi, işe alımlar da mülakat uygulamasına son verilmesi, engelli ile parçalanmış ailelerin birleşmesi amacıyla 3+1’de yeni bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Yetkili sendikanın takibinde olması gereken ve KPDK toplantısında karar alınarak 2020 Mali Yılı Bütçe Teklifine girmesi gereken bu konular başlı başına bir sorun olarak önümüzde durmakta iken, yetkili konfederasyonun kaderine boyun eğmiş hasta gibi köşesinde sessizce oturmasını anlayamıyoruz!.”

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.