Allah Resulü’nün Sofra Adabı

Allah Resulü’nün Sofra Adabı

Allah Resulü (s.a.v) her hali ve davranışıyla bize örnek bir peygamberdir. Yaşayışı ve ahlakı Kur’an idi. Bizzat Allah-u Teala’nın terbiyesinde yetişmişti. Öyleyse Onun hayatına uymak beraberinde huzuru mutluluğu ve insanlar arasında güveni yaygınlaştırmaktadır. Günümüz aile problemlerinin bir çoğu hayatini bilmezlik veya hayatımıza uygulama noktasında ki ortaya çıkan sorunlardır.Bunlardan bir tanesi de aile içerisinde ki düzensiz yeme-içme ve sofra adabına uygulanamayışıdır. Allah Resulü’nün (s.a.v) sofra adabı söyle idi: 

Allah Resulü, yemeğe “Ey Allah’ım! Bu nimeti şükrü yapılmış ve cennet nimetlerinin verilmesine vesile yapacağın bir nimet kıl.” duası ile başlardı. Sağ ayağını diker, sol ayağının üzerine otururdu. ” Ben sadece bir kulum! Kulun yediği gibi yer, kulun oturduğu gibi otururum.” derdi. Sağ eliyle, önünden ve üç parmağı ile yemek yerdi. Çoğu zaman dördüncü parmağını da yardımcı yapardı. “İki parmakla yemek, şeytanın yiyişidir.” buyururdu. 

Hoşuna gideni yer hoşuna gitmeyeni yemezdi.Hiçbir yemeği kötülemezdi. Suyu üç yudumda tada tada içerdi. Her nefesin başında Besmele çekerdi, sonunda da   “Elhamdulillah ” derdi. 

Yemekten önce ve sonra ellerini güzelce yıkardı.” Yemeğin bereketi hem yemekten önce hem de yemekten sonra elleri yıkamaktadır.” buyururdu. Yemekten önce ve sonra bir miktar tuz tadardı. “Yemeğe tuz ile başlayıp tuz ile bitirenin vücudundan Allah Teâla yetmiş hastalığı alır.” buyururdu.

Ayakta ve yürürken yiyip içmezlerdi. Yemek kabına üflemeyi yasaklardı. Ağızlarından bir şey çıkaracakları zaman sol tarafa döner ve bunu sol elleriyle çıkarırlardı. Toplu yemek yemenin bereketi artıracağını ifade eden Allah Resulü, “Sofra kurulduğu zaman, hiç kimse, sofra kaldırılıncaya kadar kalkmasın ve karnı doysa bile sofrada bulunanları mahcup etmemek için herkes doyuncaya kadar sofradan elini çekmesin.Doyduğunu hissettiren bir davranışta bulunmasın. Zira erken kalkmakla, kişi arkadaşını mahcup etmiş olur; o da elini yemekten çekmek zorunda kalır. Ola ki onun karnı henüz doymamıştır.” buyurarak sofra adabına dikkat çekerdi. 

Allah hepimizi Resulü’nü hayatını hayatına rehber edinip huzuru yakalayanlardan eylesin. Bu vesileyle de ahirette şefaatine mazhar eylesin. 

( amin)

Nuray DAMAK( nuray.damak@bedirhaber.com )

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.