38,5056$% 0.04
44,1242€% 0.17
51,6309£% -0.19
4.097,73%-0,17
3.307,95%-0,27
9.224,84%-0,88
Diyanet İşleri Başkanlığı, bölgedeki Müslüman azınlıklarla kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler kurulması amacıyla, Brezilya, Arjantin, Meksika, Şili, Uruguay, Küba, Kolombiya gibi 40 Latin Amerika ülkesinden 75 Müslüman alimini İstanbul’da bir araya getirdi. **‘Geleneğimiz ve Geleceğin İnşası’** konulu I. Latin Amerika Ülkeleri Müslüman Dini Liderler Zirvesi programına Konuşmacı olarak katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof Dr. Mehmet Görmez İslam dünyası olarak dünya Müslümanlarına karşı 4 büyük mahcubiyetlerinin olduğunu söyledi. Filistin’deki zulmün halen devam ettiğini ifade eden Görmez,“ Bazen güzel süreçlerin yaşanılması için şiddetli fırtınalara, zorluklara ihtiyaç vardır.
Dünyanın her yerinde Müslümanlar bugün zor süreçlerden geçiyor. Bazı yerlerde azınlıklar olarak bazı yerlerde gerekçeleri yine aynı olarak izafe edilemeyecek kavgalara karışarak, bazen de küresel ekonominin dişlileri arasında adeta törpülenerek zulüm görüyor. Bu zorlukların ve fırtınaların dinmesi hepimizin duasıdır. “ diye konuştu.
**
**
**“4 büyük mahcubiyetimiz var”**
İslam dünyası olarak, tarih olarak Latin Amerika’daki Müslümanlara 4 büyük mahcubiyetin olduğunu anlatan Görmez şunları söyledi: “Birinci mahcubiyetimizin yüzü maziye dönüktür. Çünkü Endülüs İslam Devleti yıkıldıktan sonra orada yaşayan Müslümanlar İslam dünyasına ve Batı’ya ışık tutan bir medeniyet yok olduktan sonra oradaki Müslümanlar ne sorunlarla karşılaştılar İslam dünyasının hiç haberi olmadı. Biz onlara yuva olamadığımız gibi onların akıbeti ne oldu sormayı ihmal ettik. İkicisi yine tarihe ait. Batının sömürgeleştirme ve köleleştirme politikaları neticesinde Afrika Kıtası’nda toplanan Müslüman köleler batının köleleştirdiği bu kardeşlerimize de yine maalesef sahip çıkamadık. 3’üncüsü de Osmanlı coğrafyasından bu topraklara göçen kardeşlerimize olmuştur.
4. Mahcubiyetimiz aslında bütün insanlığın mahcubiyetidir. Yerlerinden yurtlarından edilen Filistinli kardeşlerimiz farklı ülkelere Lübnan’a, Suriye’ye ve daha sonra buralardan kendilerine vatan buldular. Vatanları çalınan, vatanları ellerinden alınan Filistinliler Latin Amerika’daki ülkeleri kendilerine vatan kıldılar. Bu zulüm bu mezalim halen devam ediyor. Biran önce Mescid-i Aksa’nın ve Filistinlilerin kendi özgürlüklerine kavuşmalarını yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Yıllar boyu onların yaralarına merhem olamadık. İnsanlık bugünde içimizi acıtmaya devam eden bu sorunu hep duyarsız kaldı.”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.