397 bin TL’lik araç nasıl 1 milyon 506 bin TL oluyor. Enflasyon da bundan hayat pahalılığı da bundan. İlkokul çocuğuna anlatır gibi anlattı

397 bin TL’lik araç nasıl 1 milyon 506 bin TL oluyor. Enflasyon da bundan hayat pahalılığı da bundan. İlkokul çocuğuna anlatır gibi anlattı
Dolar, Euro kurundaki yükselişler, ek maliyetler ve yüksek vergiler vatandaşın sırtına biniyor. Twitter’da Bülent Esen isimli bir kullanıcı anahtar teslim fiyatı 1 milyon 506 bin TL’lik araçtaki vergileri kalem kalem hesapladı.

Popüler sosyal medya platformu Twitter’da Bülent Esen isimli bir kullanıcı, bir vatandaşın anahtar teslim fiyatı 1 milyon 506 bin TL olan bir otomobil satın aldığında başına gelecekleri ve ödeyeceği vergileri tek tek hesaplayarak paylaştı.

Alınan araçta ödenen vergini yüzde 73,64’ünün vergi olduğu ve yüzde 26,36’sının araç bedeli olduğuna dikkat çeken Bülent Esen, “Arabayı üretenin kârı var, Üreticinin devletine ödediği vergiler var. Çalışanların ücreti, vergi + SSK’sı var, getiren nakliyecinin kârı var, Türkiye’de bu aracı satan firmanın kârı var, Türkiye’de bu aracı satan firmanın devletine ödediği vergiler var, çalışanların ücreti, vergi + SSK’sı var” dedi.

Devletin 397 bin 170 TL’lik aracın üzerine 1 milyon 109 bin 637 TL vergi koyduğunun altını çizen Esen, “Sen devlet olarak, hiçbir şey yapmadan, araca koyduğun verginin de vergisini alarak, üstelik aracın doğal olarak dövize endeksli fiyattan satılmasından dolayı kur farkının da vergisini alarak, 397.170 TL’lik aracın üzerine 1.109.637 TL vergi koyuyorsun” diyerek sözlerini sürdürdü.

Aracı aldıktan sonra Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), zorunlu trafik sigortası ve kasko masraflarına kadar değinen Esen, “Neredeyse tüm otobanlar, köprüler, tüneller ücretli. Aracını yanlış park et ceza, 120 km ortalama hız limitini %11 geç ceza. Şimdi sen devlet olarak, bir araçtan bedelinin 2,79’u katı vergi al, içinde araç geçen her şeyden vergi al ama aracı alanın sana ödediği KDV’sini indirtme, amortisman hesabında kıst dönem ve üst tutar uygula. Giderlerin tamamını kabul etme” dedi.

Bülent Esen, paylaşımının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Üretici firmanın ülkesindeki aracın satış fiyatıyla, satın alma gücünü, Türkiye’deki satış fiyatı ve satın alma gücüyle karşılaştırmak sanırım komik olur. Diğer taraftan bakınca bu kadar vergi ve harcı kanun gücüyle aldıktan sonra o kadar yolu, köprüyü ben de yaparım”

Bülent Esen’in paylaşımının tamamı şu şekilde:

Enflasyon neden artıyor, fiyatlar neden düşmüyor merak edenlere, bakkal hesabı basit sunum. Diyelim ki ben XX model bir araç almak istiyorum. Aracın bugünkü anahtar teslim fiyatı 1.506.807₺

Hikaye başlıyor.

Net Fiyat: 397,170 TL

Ötv (%220): 873,774 TL

KDV (%18): 228,770 TL

MTV: 6,393 TL

Tescil İşlemleri: 700 TL

Araç alıyorsun, ödediğin paranın %73,64’i vergi, %26,36’sı araç bedeli.

Üstelik bu %26,36’nın içinde; Aşağıyı işaret etmek.

Arabayı üretenin kârı var, Üreticinin devletine ödediği vergiler var,

Çalışanların ücreti, vergi+ssksı var,

Getiren nakliyecinin kârı var,

TR’de bu aracı satan firmanın kârı var,

TR’de bu aracı satan firmanın devletine ödediği vergiler var,

Çalışanların ücreti, vergi+ssksı var.

Sen devlet olarak, hiçbir şey yapmadan, araca koyduğun verginin de vergisini alarak, üstelik aracın doğal olarak dövize endeksli fiyattan satılmasından dolayı kur farkının da vergisini alarak, 397.170 TL’lik aracın üzerine 1.109.637 TL vergi koyuyorsun.

Bitti mi? Tabii ki hayır.

Diyelim ki bu aracı 3 yıl vadeli krediyle aldın. 151.977 TL bankaya faiz öderken, devlete;

7,599 TL BSMV,

22,797 TL KKDF,

Toplamda 30.395 TL tekrar vergi ödüyorsun.

Bitti mi? Tabii ki hayır.

Aracın ilk satış bedelinde MTV’nin sadece 1 taksiti var. Bu taksiti her yıl enflasyon kadar artırarak 2 kere alıyorsun.

İki yılda bir Egzoz ölçümü, Araç muayenesi için tekrar para ödettiriyorsun.

Bitti mi? Tabii ki hayır.

Aracı zorunlu sigorta ve kasko yaptırıyorsun

Kasko bedeli 9.000 TL, BSMV 450 TL

Zorunlu MM Sigortası 3.500 TL,

BSMV 175 TL,

Geliştirme Fonu 175 TL, Güvence Hesabı 70 TL, Toplam 870 TL vergi ve harç daha.

Bitti mi? Tabii ki hayır.

1 depo benzin alıyorsun 400 TL’si, bunun 69.18%’i yani 276,72 TL’si vergi.

Neredeyse tüm otobanlar, köprüler, tüneller ücretli.

Aracını yanlış park et ceza, 120 km ortalama hız limitini %11 geç ceza.

Bitti mi? Tabii ki hayır.

Şimdi sen devlet olarak, bir araçtan bedelinin 2,79’u katı vergi al, içinde araç geçen her şeyden vergi al ama aracı alanın sana ödediği KDV’sini indirtme, Amortisman hesabında kıst dönem ve üst tutar uygula. Giderlerin tamamını kabul etme.

E şimdi benim bir firmam var ve ben bu aracı almak istiyorum.

Devlete sadece alışta ödediğim, 1,109,637 TL vergiyi (1 veya 3 yılda) kazanmam için sattığım mala ne kadar zam yapmalıyım?

S.P ekonomisinde buna karışılmayacağına göre, malıma da güveniyorsam istediğim zammı yaparım. Üretici firmanın ülkesindeki aracın satış fiyatıyla, satın alma gücünü, Türkiye’deki satış fiyatı ve satın alma gücüyle karşılaştırmak sanırım komik olur.

Diğer taraftan bakınca bu kadar vergi ve harcı kanun gücüyle aldıktan sonra o kadar yolu, köprüyü ben de yaparım.

 

YORUM ALANI

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.