35,5435$% 0.28
36,6473€% 0.01
43,5426£% 0.17
3.100,09%0,27
2.713,92%-0,01
9.866,73%1,30
İnsan Ne ile Yaşar kitabı, Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy tarafından yazılmıştır. İnsan Ne ile Yaşar kitabının özeti kısaca yaşamın anlamını arayan, doyumsuzluğuyla yüzleşen insanların sorularına cevap bulması şeklinde ifade edilebilir.
İnsan Ne ile Yaşar romanında 4 adet alt hikaye bulunur: İnsan ne İle Yaşar, Üç Soru, Bey ve Uşağı ve İnsana Ne kadar Toprak Lazım. Bu hikayelerin her birinde neden yaşadığını sorgulayan insanlar, bu soruların cevabını bulmaya çalışıyor. İnsan Ne ile Yaşar kitabının her bir bölümünde farklı bir hikaye anlatılsa da romanın ana fikri insanın sevgiye aç bir varlık olmasıdır.
İnsan Ne ile Yaşar kitap özeti; ahlak, inanç ve sevgi konularını gerçekçi bir bakış açısıyla irdeliyor. İnsan Ne ile Yaşar detaylı özeti için içeriğimizin devamını inceleyebilirsiniz.
İÇİNDEKİLER:
Tolstoy’un “İnsan Ne ile Yaşar” kitabı, insan hayatının anlamı ve ahlaki değerler üzerine dört kısa öyküden oluşur. Ana hikaye olan “İnsan Ne ile Yaşar”da bir melek, Tanrı’nın emriyle yeryüzüne iner ve insanların yaşamını öğrenir. Ana karakter olan Simon, sokakta bulduğu meleği evine alır ve melek, insanın ne ile yaşadığını keşfeder: İnsan, sevgiyle yaşar.
Bir kral, üç sorunun cevabını arar: “En önemli zaman ne zamandır?”, “En önemli kişi kimdir?” ve “En önemli iş nedir?”. Bilgelerden doğru cevap alamayan kral, bir bilge köylüye danışır ve bu soruların cevabını, o köylüye yardım ederken yaşadıklarıyla bulur. Cevaplar şunlardır: “En önemli zaman şimdiki zamandır”, “En önemli kişi şu an yanında olan kişidir” ve “En önemli iş, iyilik yapmaktır”.
Uzak diyarlarda bir kral yaşardı. Bu kralın kafasına bir soru takılıyordu. Kral, cevap bulmak istediği için bilge insanları sarayına çağırdı. Bilgelerin hepsi de sorulara farklı yanıtlar verdi. Kral, aldığı cevaplardan tatmin olmadığı için başka bir köye gitti ve orada bir alimle karşılaştı.
Alim toprak kazıyordu, bunu gören kral ona yardımcı olmak istedi. Saatler geçmesine rağmen bilge hiç sesini çıkarmadan orada oturuyordu. Bu durum, kralı sinirlendirdi ve kral alime “Eğer sorularıma cevap vermiyorsan sarayıma gideceğim” dedi. Bu sırada yoldan yaralı biri geçiyordu. Adam karnından yaralanmıştı. Kral adama yardımcı oldu, yarasını temizledi. Adam kendine gelip uyanınca kraldan özür diledi. Özür dilemesinin nedeni, yaralı adamın aslında kralı öldürmek istemesiydi. Adam, kralı sarayda bulamadığı için peşine düşmüş ve onu sonunda bu köyde bulmuştu.
Kral yaralı adamı affetti. Sonra bilge krala dönerek, “Hayattaki en önemli an şimdidir. En büyük ihtiyacın yanındaki insan ve en önemli arzun nezakettir” dedi.
Bir bey ve uşağı, kışın sert koşullarında bir arsa satın almak için yola çıkar. Kar fırtınasına yakalanırlar ve bey, arsaya sahip olma hırsıyla kendi hayatını riske atar. Yolculuğun sonunda bey, uşağını kurtarmak için kendi hayatını feda eder ve gerçek insanlık değerlerini fark eder.
Bu bölüm, Vasili adlı bir Efendi ile Nikita adlı bir uşağın öyküsünü anlatıyor. Nikita çok içerdi ama beyine içmeyeceğine dair söz vermişti. Bu yüzden Nikita içmeyi bıraktı. Bir gün bey ve uşak, bir işi yerine getirmek için evden ayrılırlar. Ama kaybolurlar ve bir köye giderler. Artık akşam vakti gelmiştir.
O köyde bir tanıdıkları yaşardı. Oraya sadece dinlenmek için gittiler. Bu görev, onlar için çok önemli olduğu için yeniden yola çıktılar ve geceyi orada geçirmeye karar verdiler. Uşak, bu gece ölümünün yakın olduğunu söyleyince beyi onu sımsıkı sardı. Adam, uşağının üzerinde donarak öldü. Uşak, sabah kalktığında beyini ölü bir şekilde buldu.
Uşak, köylüler tarafından bulundu. Uşağın da ayak parmakları donmuştu bu yüzden üç parmağı kesilmek zorunda kaldı. Aradan belli bir süre geçince uşak evine geri döndü. Yıllar geçtikten sonra uşak ölümü yaklaştığı için ailesinden af diledi, onlarla helalleşmeyi unutmadı ve hayatını kaybetti.
Bir köylü olan Pahom, daha fazla toprağa sahip olma hırsıyla yanıp tutuşur. Bir fırsatla sınırsız toprak alabileceğini öğrenir ancak bir günde yürüyerek sınırlarını çizmesi gerekmektedir. Açgözlülükle fazla mesafe kat etmeye çalışırken yorulur ve hayatını kaybeder. Sonunda ona gerekli olan toprağın, mezarını kaplayan birkaç metrekarelik alan olduğu anlaşılır.
Pahom köylü bir adamdı ve elindeki paraları kullanarak köyde arazi aldı. Ancak daha fazla toprak elde etmek için hırsı her geçen gün daha da büyüdü. Bir gün, başka bir adam az miktarda para karşılığında daha fazla toprak veren bir yeri işaret etti ve Pahom, bu yeri keşfetmek için oraya gitti. Orada, toprak sahipleri, güneş batana kadar ne kadar yürürse o kadar toprak alabileceği bir anlaşma teklif etti. Pahom, hırsı nedeniyle kendini aşırı zorladı ve sonunda öldü. Ne yazık ki elde edebileceği toprak miktarı, yalnızca 180 santimetre kadar oldu.
İnsan Ne ile Yaşar romanın yazarı Tolstoy, 9 Eylül 1828 tarihinde Rusya’nın Tula şehrinde dünyaya gelmiştir. Zengin bir ailenin çocuğu olan Tolstoy, Yasnaya Polyana isimli bir konakta doğmuştur ve günümüzde bu konak, bir müze haline gelmiştir. Realizm akımının etkisinde eserler veren Tolstoy, romanlarında ahlak, sevgi, inanç gibi felsefi konulara değinmiştir.
Son derece yalın bir dil kullanan Lev Nikolayeviç Tolstoy; Savaş ve Barış, Anna Karenina, İvan İlyiç’in Ölümü, Çocukluk gibi dünya kılasikleri listesine giren eserler üretmiştir. Ateşi Kıvılcımken Söndürmeli, İnsan Ne ile Yaşar, Diriliş, Hacı Murat gibi kitaplar, Tolstoy’un diğer en bilinen eserleridir. Günümüzde de etkisini devam ettiren yazar, 20 Kasım 1910’da Rusya’da hayata veda etmiştir.
Lev Nikolayeviç Tolstoy (1828-1910), Rus edebiyatının en büyük yazarlarından biridir. “Savaş ve Barış”, “Anna Karenina” gibi başyapıtlarıyla tanınır. Hayatı boyunca ahlaki değerler, insan sevgisi ve toplumsal adalet üzerine eserler yazmıştır. Felsefi ve manevi arayışları eserlerine yansır.
İnsan Ne ile Yaşar kitabının kısa özeti şu şekildedir: Simon, kışın ısınmak için deri almaya ihtiyaç duyar fakat parası olmadığı için köylülerden alacaklarını almak ister. Ne yazık ki köylülerde de para yoktur. Bu sırada yolda zor durumda olan bir adam görür. Adamın sonradan melek olduğu anlaşılacaktır.
Bu melek, Tanrı’ya karşı geldiği için dünyaya gönderilmiştir ve sorduğu soruların yanıtını alıp geri döner. Melek, insanlardan sevgiyi ve yalnız başına yaşamanın mümkün olmadığını anlar. Buradan hareketle İnsan Ne ile Yaşar kitabının sevgi ve bir arada olma duygularına değindiğini söylemek mümkündür.
Kısa Özeti:
“İnsan Ne ile Yaşar”, insanın içindeki iyiliği, sevgiyi ve yaşamın manevi boyutunu ele alan dört kısa öyküden oluşur. Tolstoy, bu eserinde insanın bencillikten uzaklaşıp, sevgi ve yardımlaşma ile hayatını anlamlandırabileceğini anlatır.
İnsan Ne ile Yaşar kitabı, insanın yalnız yaşayamayacağı ve yaşadığı hayatta sevmeyi öğrenmesi gerektiğini konu edinir. İnsan Ne ile Yaşar kitabının konusu sevgi, merhamet, yalnızlık, ahlaki değerler gibi temaları içerir.
Kitap, insanın ne ile yaşadığını sorgulayan ve hayatın anlamını arayan dört hikayeden oluşur. Sevgi, merhamet, iyilik ve hırs gibi temalar üzerinden, insan olmanın gerçek değerleri işlenir.
İnsan Ne ile Yaşar romanındaki dört hikaye de yaşamın anlamını bulmaya çalışan kişilerin bu cevabı verebilecek olaylar yaşamasını anlatır. Hikayelerden birinde bir Melek (Michael), birinde bir kral, diğerinde ise sıradan bir tüccar anlam arayışındadır. Bu anlamda kitabın herkese hitap eden bir özelliğe sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Tolstoy, varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ancak hayatını gerçeği aramaya adamıştı. Bu arayışı o kadar güçlüydü ki sonunda refah dolu yaşamından tamamen vazgeçerek yoksul halkın arasına katıldı.
Bu kitap, bir sanatçıdan ziyade gerçeği arayan insanın en çarpıcı hikayelerini içerir ve gerçekle ilişkinizde bir başlangıç noktası olabilir.
Tanrı, insanların bir arada yaşamalarını ve birbirlerinin ihtiyaçlarını görebilmelerini istediğinden insanoğluna güçler bahşetti. Yeni doğum yapmış bir annenin ruhunu, ölüm meleğini alamadan dönmeye zorlayan acıma hissiyle yeryüzüne göndererek üç şey öğrenmesi için insan suretine büründürdü: İnsanın içinde ne olduğunu, insana neyin verilmediğini ve insanın ne ile yaşadığını. Melek bu üç bilgiyi öğrendiğinde insanı tanıdığı için yaratıcısının sonsuz merhametini de keşfetti ve tekrar gökyüzüne yükseldi.
Tolstoy’un bu eserinde, insanın varoluşsal sorularına cevap arayan dört hikaye yer alır. İnsan hayatını anlamlandıran sevgi, dayanışma ve maneviyat gibi kavramlar, sade ama etkileyici bir dille anlatılır. Her hikaye, okuyucuya derin ahlaki dersler sunar ve hayata bakış açısını sorgulatır.
Yazar ve Arka Plan:
Lev Tolstoy’un 1885 yılında kaleme aldığı İnsan Ne ile Yaşar (Rusça: Чем люди живы – Çem lyudi jivı), insan doğasının, sevginin ve hayatın anlamının derinliklerine inen etkileyici bir kısa öyküdür. Bu eser, Tolstoy’un ahlaki ve manevi sorgulamalarını yansıtan İnsan Ne İle Yaşar ve Diğer Hikâyeler adlı kitapta yer alır.
Öykü, bir kunduracı olan Simon’un, sokakta çıplak ve çaresiz bir adam (Michael) bulmasıyla başlar. Simon, tüm yoksulluğuna rağmen bu adamı evine alır ve ona yardım eder. Simon’un bu iyiliği, aslında bir meleğe yardım ettiğini bilmeden gerçekleştirdiği bir fedakârlıktır. Michael, insanların ne ile yaşadığını öğrenmekle görevlidir. Yaşadığı tecrübeler ve gözlemleri sonucu, insanların sevgi ile yaşadığını anlar.
Tolstoy, bu öykü aracılığıyla okuyucularına, insanın gerçek değerinin iyilik, sevgi ve fedakârlıkla ölçüldüğünü anlatır. İnsanlar arasındaki dayanışma ve merhamet, dünya hayatını anlamlı kılan en önemli unsurlardır.
Bu yazının İçeriğinde, Serap Ilgın’nın çalışmasından istifade edilmiştir.
Teşekkürler…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.